Pampershift voor de grote baas

Nood aan kinderopvang wordt ludiek in de verf gezet

Pampers vervangen? Voor Kim was het al even geleden, maar ze heeft het duidelijk nog altijd in de vingers.
Bollen Pampers vervangen? Voor Kim was het al even geleden, maar ze heeft het duidelijk nog altijd in de vingers.
Hoe pak je de grote nood aan bijkomende kinderopvang aan? Door de voordelen van het beroep in de verf te zetten, tiens. En wie moet dat dan doen? De 'bazen', tiens! Zoals bij Petit Marcel in Vissenaken, waar de managers van Landelijke Kinderopvang vrijdag de handen uit de mouwen staken.

Ook het Hageland heeft nood aan meer plaatsen in de kinderopvang, zoals vrijdag op de Dag van de Onthaalouder en Kinderbegeleider duidelijk gemaakt werd door Heidi Vanhove, regiomanager van Landelijke Kinderopvang. 

Neem het voorbeeld van Kristine en Jill Winnen, moeder en dochter. Zij openden in maart het nieuwe kinderdagverblijf Petit Marcel in Vissenaken. Alle plaatsen waren meteen ingevuld. "We moeten nog altijd elke dag nieuwe aanvragen weigeren", vertelt Kristine. "Ondertussen snappen we eigenlijk niet goed waarom zo weinig mensen in het verhaal van kinderdagopvang willen stappen. Vaak horen we dat de verloning slecht zou zijn, maar dat is absoluut niet waar. In het onderwijs verdiende ik zelfs minder dan nu. En bovendien is het superleuk werken. Elke dag is anders en je krijgt enorm veel terug van de kindjes en hun ouders."

Even geen meetings voor de grote bazen, wel een gezellig voorleesuurtje.
Bollen Even geen meetings voor de grote bazen, wel een gezellig voorleesuurtje.

De druk neemt intussen toe, ook al doordat onlangs in de regio Tienen enkele onthaalouders hun activiteiten stopzetten. "De toestand is schrijnend aan het worden", windt Heidi Vanhove er geen doekjes rond. "Er staan voortdurend zo'n dertig gezinnen op de wachtlijst. We bekijken daarom zelf zoveel mogelijk — in overleg met lokale besturen — waar welke gebouwen vrijstaan, en of die eventueel gebruikt kunnen worden voor kinderopvang. Zo hebben we recent in Geetbets een akkoord gesloten met de gemeente om het oud OCMW-gebouw, dat leeg is komen te staan, een herbestemming te geven als kinderdagverblijf. De gemeente is bereid om hier in te investeren."

Heidi en Kristine geven de kindjes eten.
Bollen Heidi en Kristine geven de kindjes eten.

Voorts start Landelijke Kinderopvang in het voorjaar van 2019 met een groepsopvang voor veertien kindjes op de nieuwe Hertogensite, of de oude Immac-terreinen. "Het is de eerste keer dat we het heft in eigen handen nemen, maar we kunnen niet anders", aldus Vanhove. "Niets doen is ook geen optie."

En om die boodschap kracht bij te zetten, gingen Vanhove en haar 'collega-bazen' van Landelijke Kinderopvang tijdens de Dag van de Onthaalouder en Kinderbegeleider zelf aan de slag. Ook Kim, één van de leidinggevende figuren van de buitenschoolse opvang in Hoegaarden, en Jolien van de personeelsdienst van Landelijke Kinderopvang kwamen een handje helpen in Petit Marcel. "Het was een geweldige dag en hopelijk kan ons verhaal inspirerend werken voor mensen die overwegen om een kinderdagverblijf op te starten. Aan hen de boodschap: gewoon doen!"
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.