Oude bruikbare brillen gezocht voor Peru

Enkele leden van de Lionsclub tijdens de voorstelling van hun inzamelingsactie.
Foto rv Enkele leden van de Lionsclub tijdens de voorstelling van hun inzamelingsactie.
Vijf Lionsclubs uit de Leuvense en Tiense regio organiseren een inzameling van oude, nog bruikbare brillen. Wie er nog eentje liggen heeft, kan die binnen brengen in zijn apotheek.

Het project 'Brillen voor Arequipa' is ontstaan in 2008. Vorig jaar werden maar liefst 18.000 brillen ingezameld. "De meeste daarvan werden ingezameld via apothekers. "De strijd tegen blindheid en slechtziendheid is van bij het begin van Lions een van de aandachtspunten en een van de vier hoofdpijlers van de campagnes rond de Centennial in 2017, de officiële viering van de honderdste verjaardag van Lions International", zegt Bram Struyven voorzitter van Lions Club Tienen.


De actie wordt aangestuurd door Medico Lions Clubs Belgium, die dit doen in samenwerking met Le Havre. Hier bevindt zich het Europese sorteer- en reconditioneringscentrum voor brillen. Lions heeft zich voorgenomen om 100.000 correctieve brillen op de juiste neus te krijgen in Arequipa (Peru) tegen 2019, want de lokale bevolking kan dit meestal niet betalen. "Belangrijk is dat men beschikt over de juiste lokale contacten om tot een succesvol resultaat te komen. Ieder jaar reizen er laatstejaarsstudenten optometrie naar Peru om er samen met de lokale projectteams deel te nemen aan de aanpassing en verdeling van de brillen."


Heb je nog een bril die je niet meer gebruikt, breng hem dan deze maand naar je apotheek. Hij krijgt een nieuw leven op de neus van iemand in Peru. Info: www.lionsclubtienen.be. (VDT)