Ga naar de mobiele website
^ Top

Onbekenden slachten koe op weide

DADERS NEMEN ENKEL BILLEN EN ACHTERPOTEN MEE NA LUGUBERE MISDAAD

Op de weide van landbouwer David Foriers staat nog een twintigtal koeien.
Bollen Op de weide van landbouwer David Foriers staat nog een twintigtal koeien.
Op een weide met 22 kweekkoeien en een stier in Hakendover bij Tienen hebben dieven op een wel erg lugubere manier toegeslagen. Een dikbil, een 3-jarige koe van het Wit-Blauwe ras, werd er geslacht, waarna de daders aan de haal gingen met enkel de twee billen, achterpoten incluis. De rest van het kadaver lieten ze liggen. De politie onderzoekt de zaak.

Landbouwer en eigenaar David Foriers (46), die zijn hele leven al in de boerenstiel zit en het bedrijf overnam van zijn vader, woont wat verderop in de Houbaertstraat en merkte vrij snel dat er wat loos was met zijn beesten. "Gisterenochtend werd ik om iets na zes wakker en hoorde ik de koeien loeien. Niet echt normaal op dat moment van de dag. Eerst dacht ik nog dat ze uitgebroken waren, dus trok ik naar de weide om te kijkenwat er aan de hand was. Daar troffen we het dier zo aan. Neen, dit is onmogelijk het werk van één persoon. Het waren er minstens twee of zelfs drie. Mét 'kennis van zaken': het dier was duidelijk met een pin in het voorhoofd neergeschoten, net zoals men in een slachthuis gebruikt om de koe buiten bewustzijn te brengen. Nadien keelden ze het dier en sneden ze de buik open. Vermoedelijk om het zo snel mogelijk te laten leegbloeden zodat het vlees goed van smaak blijft."

Enkel de billen en de achterpoten van het beest werden meegenomen. De rest van het kadaver lieten de daders achter.
Bollen Enkel de billen en de achterpoten van het beest werden meegenomen. De rest van het kadaver lieten de daders achter.

Geen keukenmesje

"Bovendien moeten ze zeker ook geschikt materiaal bij zich gehad hebben. Een koe als deze snij je niet zomaar de bil en achterpoten af, en dat doe je ook niet met een 'keukenmesje'. Tja, wie doet nu zoiets ? In ieder geval iemand die in een slachthuis actief is of geweest, een leek kan zoiets niet. Zo'n achterpoot weegt makkelijk 100 kg, dus in je eentje draag je dat niet ver. De weide zijn ze niet ingereden: het dier lag op ongeveer 80 meter van de straatzijde. Men heeft de buit dus tot daar gedragen. De flanken werden niet aangesneden, net de plek waar het 'beste' vlees zich bevindt. Raar..."

Minstens 2.000 euro

"Misschien zijn ze opgeschrikt en hebben ze maar half het geplande werk kunnen uitvoeren. Het hek hadden ze opengemaakt om in de weide te raken, dat lieten ze nadien gewoon open staan. Gelukkig waren geen van mijn andere koeien weg, maar waren ze allemaal naar de aangrenzende weide getrokken. Neen, dit heb ik gelukkig nog nooit meegemaakt. Een koe als deze kost immers makkelijk 2.000 euro. De feiten moeten zich ook 's nachts hebben voorgedaan want mijn vader is zaterdagnamiddag de beesten nog water gaan geven. Toen was er niets aan de hand. Van de daders ontbreekt momenteel elk spoor, maar mogelijk heeft iemand toch iets verdachts opgemerkt. De weide bevind zich op de Hooibout, dat is een verkavelingsweg tussen de Houbaertstraat in Hakendover en het station in Ezemaal (Landen). Als iemand iets gemerkt of gezien heeft, hoop ik dat ze dit melden bij politie zodat de daders toch gevat kunnen worden."Meld een bug