Noordelijke Ring nog niet voor morgen

OOK PLANNEN VOOR UITBREIDING SOLDATENVELD ZITTEN IN KOELKAST

Het actiecomité Noord-Oost Tienen kant zich al jaren tegen de plannen voor de Noordelijke Ring. Het ziet er naar uit dat zij voorlopig hun slag thuis halen.
Foto Bollen Het actiecomité Noord-Oost Tienen kant zich al jaren tegen de plannen voor de Noordelijke Ring. Het ziet er naar uit dat zij voorlopig hun slag thuis halen.
Het blijft stil in het dossier rond de aanleg van de Noordelijke Ring en de uitbreiding van het industrieterrein Soldatenveld in Tienen. Anderhalf jaar geleden trokken enkele leden van het actiecomité Noord-Oost Tienen naar de Raad van State uit protest tegen die plannen. De uitspraak laat vandaag nog steeds op zich wachten.

Dat de Noordelijke Ring in Tienen nog niet voor morgen is, blijkt duidelijk uit de stilte in het dossier. Al meer dan veertig jaar is er sprake van de rondweg, maar telkens wordt het dossier opnieuw in de frigo gestopt. Eind 2012 maakte schepen van Openbare Werken Katrien Partyka (CD&V) op de gemeenteraad bekend dat het Gewest de toezegging had gedaan dat de Noordelijke Ring er wel degelijk komt. Daarvoor zou een budget van 700.000 euro voorzien worden voor de studiekosten. Maar hoever het vandaag, bijna twee jaar later, met die studie staat, weet niemand.


"Wat de Noordelijke Ring betreft is de laatste stand van zaken dat het gewest de studiekosten ging voorzien", zegt schepen Partyka. "Ik zal de nieuwe minister van Mobiliteit daaraan herinneren." Bij de provincie wordt er dan weer met de vinger gewezen naar het actiecomité Noord-Oost Tienen, dat zich al jaren tegen de plannen voor de Noordelijke Ring kant.

Raad van State

"De reden waarom het al meer dan een jaar stil is rond dit dossier, is omdat het al die tijd bij de Raad van State ligt", zegt ruimtelijk planner bij de provincie Stephan Reniers. "Daar kunnen stad en provincie helaas weinig aan doen."


Wanneer er een uitspraak volgt voor de Raad van State is niet duidelijk. "We hebben het laatste jaar niets officieels meer vernomen", zegt Michel Bangels van het comité. "Vermoedelijk is er nog geen uitspraak hierover, omdat er gebrek aan geld is. Waarom zou Vlaanderen in een industriepark en een ring in Tienen investeren, die niet nodig zijn, terwijl ze voor Antwerpen en Brussel al geen geld vinden? Welke bedrijven zouden zich hier komen vestigen als men zich net over de taalgrens in Hélécine goedkoper en vlak naast de E40 kan vestigen? Waarom zou het Soldatenveld uitgebreid moeten worden als men zelfs voor de Feed Food Health site geen interesse vindt?"


Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Jos Hermans (CD&V) moet dit dossier gerealiseerd worden. "We willen uiteraard zoveel mogelijk industriegebied voorzien om de tewerkstelling de komende 20 jaar aan te zwengelen. Het is geen probleem dat dit gebied niet onmiddellijk ingevuld geraakt, maar we moeten nu wel op de kar springen! Wat de Feed Food Health-site betreft: die kan je niet vergelijken met de uitbreiding van het Soldatenveld. Het gaat daarbij om een onderdeel voor onderzoek en ontwikkeling in de voeding."