Man schenkt computers aan bestolen school

DENNIS GEWILLIG VAN SECURITAS BRENGT VEERTIEN COMPUTERS NAAR VIA-COLLEGE

Dennis Gewillig (links ) schonk veertien computers aan het Via-college in Tienen. Directeur Geert Coenen nam ze in ontvangst.
Bollen Dennis Gewillig (links ) schonk veertien computers aan het Via-college in Tienen. Directeur Geert Coenen nam ze in ontvangst.
Vorige week drongen dieven binnen in het Via-college in Tienen en maakten daar dertien laptops buit. Dennis Gewillig uit Overijse las het artikel over de inbraak in onze krant en besloot de school te helpen. Hij schonk gisteren veertien 'afgedankte' computers van de firma waarvoor hij werkt aan de school.

Geert Coenen, de directeur van het Via-college in Tienen, kon het gisteren nog steeds amper geloven. "Vorige week kreeg ik een dag na de inbraak een mailtje", zegt hij. "Een man bood me veertien computers aan. Gratis en voor niks. Ik kon mijn ogen niet geloven. De man liet me weten dat hij de computers donderdagmiddag persoonlijk zou komen brengen. Of ik het goede nieuws meteen aan de collega's verteld heb? Nee. Ik wilde het nog even geheim houden. Tot ik er zeker van was dat het geen grap was."


Gisteren stond directeur Coenen dan ook zenuwachtig op zijn horloge te kijken. Maar het bleek géén grap. Om klokslag 12 uur wandelde Dennis Gewillig uit Overijse de speelplaats op. Samen met de directeur plaatste hij de computers eigenhandig in het bestolen computerlokaal. "Ik werk bij de firma Securitas Direct Verisure", zegt Gewillig.

Inge Bosschaerts

Niet getwijfeld

"Om de drie jaar vernieuwen wij al onze computers. De 'oude' computers schenken we meestal aan scholen of aan een goed doel. Toen ik het artikel over de inbraak in Tienen in jullie krant las, heb ik dan ook geen seconde getwijfeld. Al is het wel de eerste keer dat we onze computers aan een bestolen school schenken."


In het Via-college kunnen ze hun geluk alvast niet op. "Ik ben blij dat er nog mensen van goede wil bestaan", zegt directeur Coenen. "Zonder deze hulp hadden we dit zeker dit schooljaar niet meer kunnen realiseren. Ten vroegste volgend schooljaar zouden we nieuwe computers kunnen kopen. Nu kunnen we wellicht maandag alweer aan de slag, als alle nodige software geïnstalleerd. Dit is echt een fantastisch gebaar en een geweldig geschenk."

Anti-diefstalplaatje

Mochten de laptopdieven opnieuw willen toeslaan om ook de nieuwe computers buit te maken, dan zijn ze gewaarschuwd. De grote computers zijn lang niet zo makkelijk mee te nemen als de laptops. Bovendien deed Securitas Direct Verisure er nog een extra geschenkje bovenop: alle computers zijn voorzien van een anti-diefstalplaatje.