Les in de gezonde buitenlucht

KINDEREN LEREN OVER NATUUR IN PAS GEOPEND BUITENKLASJE VIANDERDOMEIN

De leerlingen van de VIA-basisschool Sint-Jozef krijgen de primeur en volgen als eerste een les in het buitenklasje in het Vianderdomein.
Foto Bollen De leerlingen van de VIA-basisschool Sint-Jozef krijgen de primeur en volgen als eerste een les in het buitenklasje in het Vianderdomein.
De Tiense vzw Bebat heeft samen met de provincie Vlaams-Brabant, de stad en het Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) haar educatief openluchtklasje in het Vianderdomein officieel ingehuldigd. Hier kunnen leerlingen van de Tiense scholen en scholen uit de omgeving voortaan terecht voor een gezellige buitenles over bijen, vlinders, koesterburen en andere lokale fauna en flora.

Ongeveer een jaar geleden daagde Bebat de inwoners van Tienen uit om in een maand tijd minimaal 1.500 kilo lege batterijen in te zamelen. De stad nam deze uitdaging met beide handen aan en leverde nog geen maand later 6.000 kilo lege batterijen in. Bebat beloonde de Tiense inzamelinspanningen door te investeren in een educatief openluchtklasje in het Vianderdomein. "De installatie van dit openluchtklasje kadert in de opwaardering van het bovenste deel van het Vianderdomein in Tienen", zegt schepen van Leefmilieu Tom Roovers (Groen).

Zeven infoborden

"In fase 1 vond de aanplanting van hagen, houtkanten en een hoogstamboomgaard met 19 oude streekeigen fruitrassen plaats, werd er een bloemenweide ingezaaid en een insectenhotel geplaatst. Tijdens de tweede fase van het project werd een toegangscirkel uit wilgenvlechtwerk aangelegd en werd het domein voorzien van een buitenklasje."


Hier kunnen leerkrachten aan de slag met een lespakket dat ze kiezen op basis van een van de zeven educatieve infoborden. "Leerkrachten van de lagere school kunnen deze lessen digitaal consulteren. Ze vinden onder meer achtergrondinformatie, suggesties voor lessen en opdrachten en Nederlandstalige filmpjes terug over elk thema", zegt Joachim Lambrechts van het RLZH.

Dag van het Park

Tijdens de Dag van het Park op 29 mei in het Vianderdomein kan iedereen, naast tal van andere activiteiten, ook het educatieve openluchtklasje ontdekken. Maar de primeur voor een eerste les in de buitenklas was weggelegd voor de leerlingen van de VIA-basisschool Sint-Jozef. "Wij zijn van bij de start betrokken geweest bij het project. Zo mochten de zesdejaars mee het bijenhotel ontwerpen", zegt directeur Marie Jamart. "Maar ook alle andere jaren hebben heel enthousiast meegeholpen aan de uitwerking van de infopanelen. Ze zijn dan ook fier dat ze vandaag ook mee het klasje mochten openen en er het peterschap van mogen opnemen."


Sint-Jozef en waarschijnlijk nog veel andere scholen uit Tienen en omgeving zullen van het buitenklasje een vaste uitstapplaats maken. "Heel wat kinderen groeien op in de stad en hebben geen tuin", aldus directeur Jamart. "Zij trekken dan naar de Viander om eens in de natuur te spelen." De leerlingenraad, present op de opening, had niets dan mooie woorden over voor het buitenklasje. "Het is toch veel leuker om buiten les te krijgen dan in een klas in de school. En bovendien kan je hier ook smullen van allerlei soorten peren!"

Avontuurlijk speelterrein

De herwaardering van het Vianderdomein eindigt niet bij de inhuldiging van het buitenklasje. "Naar de zomer toe investeert de stad Tienen 60.000 euro in een avontuurlijk speelterrein met onder meer glijbanen verwerkt in een helling, een grote xylofoon, tuimelstokken en grote rotsblokken", licht schepen van Jeugd en Recreatie Bernard Vandereyken (CD&V) toe. "Het blote voetenpad zorgt bovendien voor een unieke ervaring. In het najaar zullen we ook, samen met Eandis, de bestaande verlichting vervangen door nieuwe palen met energiezuinige LED-armaturen, een investering van 125.000 euro, en daarna worden de wandelwegen in het domein heraangelegd."