Leerlingen PISO maken troon voor de Sint

De Pieten en de leerlingen van het PISO testten gisteren de troon al uit.
Bollen De Pieten en de leerlingen van het PISO testten gisteren de troon al uit.
Sinterklaas neemt vanmiddag (zaterdag red.) plaats op zijn gloednieuwe troon in de Carrefour. De leerlingen houtbewerking van de hogere graad van de provinciale school PISO knutselden die speciaal voor de goedheiligman in elkaar. Om de rug van Slecht-Weer-Vandaag te sparen, brachten de leerlingen samen met enkele Zwarte Pieten de troon met een bestelwagen van de school naar de Carrefour.

2,40 meter hoog, 90 centimeter breed en 70 centimeter diep is hij uiteindelijk geworden. "De troon is gemaakt in 'ayous' een lichte houtsoort, zodat de stoel makkelijk te verplaatsen is. De leerlingen hebben hem een goudkleurtje gegeven", zegt Alex Dierickx technisch adviseur.

Al eerder samengewerkt

Een zestal leerlingen had de afgelopen maanden de handen vol met de troon. Eerst maakten ze een proefmodel op schaal, en daarna een op ware grootte. De vraag kwam van de supermarkt zelf. "We hebben altijd al een goede band met het PISO gehad en verschillende projecten, zoals de City Run, samen met hen gedaan. Zo kregen we de idee om het PISO een mooie troon voor de Sint te laten maken. Een degelijke, die elk jaar opnieuw gebruikt kan worden", vertelt winkeldirecteur Marijn Koppert.


Wat de leerlingen er zelf van vonden? "Het was prettig om zoiets te maken en het ging heel vlot. Het moeilijkste was om de leuningen aan de troon vastmaken". Straks tussen 14 en 17 uur kan Sinterklaas zelf zijn nieuwe troon uittestten. (HCH)