Kyano (7) geniet van ponyritje tijdens benefiet

Kyano maakt ook zelf een ritje op een pony, begeleid door onder meer zijn mama en papa (boven). Voorts kon je ook een bezoek brengen aan een schminkster (l.).
Bollen Kyano maakt ook zelf een ritje op een pony, begeleid door onder meer zijn mama en papa (boven). Voorts kon je ook een bezoek brengen aan een schminkster (l.).
Op de terreinen van Polly's Ranch in Oplinter vond gisteren een benefiet plaats voor Kyano Dewit (7) uit Sint-Margriete-Houtem. Hij lijdt aan de drievoudige beperking DAMP: een combinatie van DCD, een ontwikkelingsstoornis van de bewegingscoördinatie, een motorische beperking en ADHD.

Mama Sonja Asselberghs zag dat er iets mis was toen Kyano in de derde kleuterklas zat. "Hij had een meeslepend beentje en zijn voetjes draaiden naar binnen", vertelt ze. "Onderzoek wees uit dat hij aan DCD lijdt, en daardoor zijn bewegingen moeilijk kan controleren. Voorts is zijn spraak niet zoals het moet zijn. Sinds kort filtert hij ook geen geluid meer, waardoor hij alles even hard hoort."


Kyano heeft heel wat zorg nodig en dat kost handenvol geld. "Zo is er nood aan speciale stoelen, enerzijds aan tafel en anderzijds om te ontspannen", legt Sonja uit. "En dan zijn er ook de vele therapieën. We willen ook graag een snoezelruimte maken. Kyano weigert vaak om zijn medicijnen te nemen, maar het lukt wel wanneer hij tot rust komt in zo'n snoezelruimte. We zijn dus heel blij dat enkele vrienden deze benefietactie op poten gezet hebben."

Bollen

Geen motards

De vrijwilligers waren zowat twee maanden bezig met de voorbereiding, maar het resultaat mocht gezien worden. Er waren springkastelen, een schminkstand voor kinderen, clowns, en nog veel meer. Buiten spelen zat er door het slechte weer niet echt in, maar dankzij een grote tent bleef iedereen toch droog. Tussen de regenbuien door konden de kinderen ook een ritje maken op een pony, iets waar Kyano ook zelf met volle teugen van genoot. Al was er ook een kleine teleurstelling. Kyano is gek van motorfietsen en daarom werd opgeroepen om met zoveel mogelijk motards af te zakken. Maar daar stak het slechte weer een stokje voor.


Later op de dag konden de bezoekers ook genieten van een heerlijke barbecue, en waren er ook tal van optredens. V.C. De Gies, een band die een speciaal plekje heeft in het leven van Kyano, mocht afsluiten.


(KBG)