Kinderen recycleren plastic tot speelgoedauto's

Deze drie jongens kijken met plezier toe hoe hun ingezameld plastic in een speelgoedauto verandert.
Foto Christian Hennuy Deze drie jongens kijken met plezier toe hoe hun ingezameld plastic in een speelgoedauto verandert.
Gisteren volgden alle leerlingen van de 1B-klas van de provinciale school een workshop in verband met kunststof. Een techniekcoach van PlastIQ kwam met een Plastic Lab naar school. De leerlingen leerden plastic recycleren tot speelgoedautootjes, maskers of een frisbee.

Het Plastic Lab, een mobiel labo, vol met technologische en hightech experimenten rond recyclage en kunststofverwerking, kwam uit Roeselare naar Tienen afgezakt. Het is een gezamenlijk initiatief van de vzw PlastIQ, die gratis workshops om techniek en recyclage te promoten aanbiedt en het recyclagebedrijf Go4Circle. "We willen hiermee onze jeugd sensibiliseren rond recyclage van plastic", zegt leerkracht hout en techniek Geert Delattin. "Ze hadden zelf plastic ingezameld, o.a. bakjes voor planten, champignonbakjes en yoghurtpotjes, materialen die normaliter voor de roze zak bestemd zijn. Ze hebben het plastic eerst verhakseld en daarna werd het plastic in de vorm van een plaat gegoten. Daarna werden die platen vacuüm getrokken tot een nieuw product. Zo zagen ze nieuwe voorwerpen ontstaan, zoals autootjes. Alle eerstejaars beroeps hebben hier enthousiast aan meegedaan".


Het ging om een STEM-project. Dit staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.


 (HCH)