Kerstbeeldendiefstal opgehelderd

TIENEN DRAAIT ROND 'STEELT' OUDE BEELDEN EN VERVANGT ZE DOOR NIEUWE

Enkele leden van Tienen Draait Door bij de nieuwe beelden in de kerststal.
Foto Bollen Enkele leden van Tienen Draait Door bij de nieuwe beelden in de kerststal.
Groot alarm in Tienen maandagavond. De levensgrote beelden uit de kerststal waren gestolen. De politie startte meteen een onderzoek, maar gisteren kwamen de 'dieven' zich melden. De leden van Tienen Draait Rond, de vereniging van handelaars die vorig jaar met haar werking stopte, bleken achter de diefstal te zitten. Zij overhandigden gisteravond de nieuwe beelden aan de stad, die ze met de resterende gelden hebben aangekocht.

Het mysterie rond de diefstal van de beelden uit de kerststal op de Markt van Tienen is opgelost. Het waren de leden van de handelaarsvereniging Tienen Draait Rond die de beelden maandagavond uit de stal 'geleend' hadden om ze te vervangen door gloednieuwe exemplaren, aangekocht met de reserve die de vereniging, die eind vorig jaar met haar werking stopte, nog aan de kant had staan. "Het was natuurlijk de bedoeling dat de mensen zich afvroegen wie de zogenaamde diefstal gepleegd had", zegt Bernard Vandereyken van Tienen Draait Rond. "En we zijn in ons opzet geslaagd, want op de sociale media krioelde het van de nieuwsgierigheid."


"Het was wel een hele onderneming om die beelden voorzichtig weg te nemen, zonder dat iemand dat merkte", zegt Vandereyken. "Gelukkig hadden we hulp van de technische dienst van de stad om het glas van de kerststal met alle voorzichtigheid weg te nemen."

Erg versleten

Bij de verhuis van de beelden werd nog maar eens duidelijk dat ze wel érg versleten waren. "Dat was ook de reden waarom we nieuwe exemplaren wilden aankopen", zegt Ivan Bruers van Tienen Draait Rond. "We wilden de resterende gelden van de vzw ook absoluut besteden aan de Tiense gemeenschap."


De nieuwe beelden komen uit Scherpenheuvel en zijn 1,60 meter groot. Het gaat om de kerstfamilie, de os en de ezel, de drie koningen en twee schaapjes. Gisterenavond werden de nieuwe beelden officieel overgedragen aan het stadsbestuur in aanwezigheid van de Kerstman. Die ondertekende het charter, waarin de stad zich ertoe verbindt de beelden minstens tien jaar in de kribbe te plaatsen tijdens de kerstperiode. Er moet eveneens een bord aan de stal opgesteld worden met daarop het logo van Tienen Draait Rond.


"In totaal hebben we hier een budget van 5.600 euro zonder btw aan besteed", klinkt het bij de vzw. "Hiermee is de spaarpot nog niet leeg. We hebben nog een aardige som over om in 2015 uit te pakken met een laatste project. En dat zal een groots project worden, maar we hebben nog verschillende toelatingen nodig, dus kunnen we hier verder nog niets over kwijt."

Mooiere beelden

"We zijn blij dat de 'diefstal' is opgelost", zegt schepen Katrien Partyka. "De nieuwe beelden maken onze kerststal mooier en zijn een aanvulling op de rest van de kerstversiering. We beloven aan Tienen Draait Rond zorg te dragen voor de beelden."