Katrien Partyka eerste vrouwelijke burgemeester van Tienen

Katrien Partyka is de eerste vrouwelijke burgemeester van Tienen.
Foto Bollen Katrien Partyka is de eerste vrouwelijke burgemeester van Tienen.
CD&V, N-VA, Open Vld en Groen hebben hun 'bestuursploeg' officieel bekend gemaakt. Zoals gedacht zal Katrien Partyka de burgemeesterssjerp op haar nemen. Daarmee wordt ze de eerste vrouwelijke burgemeester van Tienen. Verder wordt de koek verdeeld onder de vier partijen.

Bij CD&V zet huidig schepen Wim Bergé zijn bevoegdheden sport en cultuur verder en hij neemt er ook de middenstand bij. Eventorganisator Bernard Vandereyken (CD&V) zal zijn droom kunnen waarmaken als schepen van evenementen, jeugd en recreatie. Al moet hij zijn bevoegdheden wel delen in tijd met Gijsbrecht Huts van N-VA. Die partij levert ook de schepen van bevolking, samenleving en dierenwelzijn, Ine Tombeur, en schepen van Financiën en Economie Johan Dewolfs. Bij Open Vld moesten ze de burgemeesterssjerp aan zich laten voorbijgaan, maar de partij mag wel in ruil drie schepenen met 'zware' bevoegdheden leveren. Ex-burgemeester Eddy Poffé zal zich bekommeren over openbare werken en personeel, Jos Mombaers krijgt ruimtelijke ordening en wonen toegewezen en Bram Delvaux kijkt toe op het OCMW en sociale zaken. Tot slot zijn de bevoegdheden milieu en mobiliteit logischerwijs weggelegd voor Groen! Tom Roovers zal voor het eerst schepen worden.

Nationale politiek

Bij sp.a, de partij van de burgemeester, die in de oppositie dreigt te belanden bij goedkeuring van dit nieuwe bestuur, likt men nog steeds de wonden. "Uiteraard doet dit nog pijn, temeer omdat we nog veel projecten voor Tienen gepland hadden", reageert secretaris Marc Ylen. "Het is vooral erg om vast te stellen dat de politieke fracties in Tienen niet meer zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Het was al snel duidelijk dat de nationale politiek zich aan mengen was, in het bijzonder N-VA. Deze laatste wil klaarblijkelijk uitsluitend nog coalities met dezelfde samenstelling als de Federale en Vlaamse regering. De grootste partij, de keuze van de kiezer, wordt aan de kant geschoven, zelfs al hebben ze hier vier partijen voor nodig."


Vrijdag wordt de nieuwe coalitie officieel voorgedragen op de gemeenteraad. De zitting in de raadzaal van het stadhuis is voor iedereen toegankelijk en start om 20 uur. (VDT)