Hageland ontsnapt woensdag niet aan de gevolgen van de nationale staking

Bosch staakt, dienstverlening De Lijn verstoord, wel opvang in scholen

Bij Bosch zullen de poorten van het bedrijf woensdag toe blijven.
KRISTIEN BOLLEN Bij Bosch zullen de poorten van het bedrijf woensdag toe blijven.
De nationale staking op woensdag 13 februari zal vermoedelijk ook hinder veroorzaken in het Hageland. Zo verwacht De Lijn dat de dienstverlening ernstig verstoord zal zijn. Ook in de scholen worden heel wat afwezigheden verwacht, maar wordt er wel voor opvang gezorgd. En ook in heel wat bedrijven zal er gestaakt worden. Bij Bosch Tienen bijvoorbeeld zal er geen productie zijn.

“Wij zullen vanaf 5 uur aan de poort van het bedrijf staan”, zegt Hans Backeljauw van het ACV bij Bosch. “Iedereen doet mee aan de staking. De poort gaat dus toe en er zal geen productie zijn. Het gaat hier om een nationale staking en wij als groot bedrijf steunen dat initiatief.”

Bij de stads-en OCMW-diensten in Tienen lijkt de hinder beperkt te blijven. “We hebben niet de indruk dat de dienstverlening in het gedrang zal komen”, aldus burgemeester Katrien Partyka (CD&V). 

De scholen in het Tiense nemen voorlopig een afwachtende houding aan. “We kunnen moeilijk inschatten welke impact deze stakingsaanzegging in onze scholen zal hebben”, klinkt het bij scholengroep VIA Tienen. “We doen er alles aan om zoveel mogelijk de hinder te beperken, de gewone lessen te laten plaatsvinden en de opvang van de aanwezige leerlingen te garanderen, maar wij respecteren uiteraard ook het stakingsrecht van onze personeelsleden.”

Opvang

In Scherpenheuvel-Zichem zal het personeel van de gemeenteschool van de Keiberg woensdag alvast wel staken. “Er wordt die voormiddag geen les gegeven, maar we voorzien personeel om de leerlingen op te vangen. We verwittigen de ouders dat ze hun kinderen toch naar school mogen brengen”, zegt burgemeester Manu Claes (CD&V). “We hebben rondvraag gedaan bij alle andere scholen. Daar gaan de lessen gewoon door.”

Geen maaltijdbedeling OCMW

Maar de dagelijkse maaltijdbedeling van het OCMW in Scherpenheuvel-Zichem zal woensdag niet gebeuren. “De externe firma die de maaltijden levert, gaat in staking”, zegt Claes. “De mensen van het OCMW gaan dinsdag bij de klanten langs met deze mededeling. Ze kunnen voor een alternatieve maaltijd zorgen voor wie dat wenst. Het OCMW schakelt woensdag een andere leverancier in, zodat deze dienstverlening toch kan doorgaan.”

In de Gemeentelijke Basisschool van Boutersem werd er nog geen melding ontvangen van stakende leerkrachten. “En ook de kinderbegeleiders van de buitenschoolse kinderopvang houden de normale werking aan”, zegt schepen Tinne Alaerts (CD&V). “Onder de gemeentelijke diensten hebben wel enkele personeelsleden van de onderhoudsdienst gemeld te zullen staken.”

PMD bijhouden

De geplande afvalophaling in Landen op woensdag zal niet volledig kunnen doorgaan. “De PMD-ophaling is niet haalbaar en we vragen de mensen om het PMD ofwel drie weken bij te houden tot de volgende ophaling ofwel om dit in te leveren in het recyclagepark. De ophaling van papier en karton zal niet volledig kunnen gebeuren, maar met het gunstige weer in het vooruitzicht kunnen de mensen dit buiten laten staan en zullen we dit donderdag en vrijdag verder ophalen. De recyclageparken in ons beheer zullen we wel kunnen openhouden.” 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • an Vanautgaerden

    Al dat gestaak, dat kost ons allemaal geld en bedrijven verliezen veel geld en misschien ook klanten