Grote Markt krijgt facelift

INWONERS HEBBEN INSPRAAK IN HERAANLEG VAN PLEIN

Het uitzicht van de markt moet de komende jaren compleet veranderen.
Baert Het uitzicht van de markt moet de komende jaren compleet veranderen.
De Grote Markt van Tienen wordt in 2016 volledig opnieuw aangelegd. En de bewoners mogen mee bepalen hoe het plein er zal uitzien. Nog dit jaar komen er inspraakmomenten. "We zijn te lang blijven stilstaan", zegt schepen Katrien Partyka. "Dit is de op één na grootste markt van ons land, maar we doen er nièts mee. De parking lijkt wel een oorlogsgebied, de kasseien zorgen voor valpartijen en op hoge hakken kan je de markt al helemaal niet op."

De heraanleg van de Grote Markt van Tienen is al jaren een hot topic in Tienen, maar de voorbije jaren mislukte elke poging om het dossier van de grond te krijgen. Maar nu wil schepen van Openbare Werken Katrien Partyka (CD&V) van geen falen weten. "Velen verklaren me voor gek dat ik hier nu echt werk van wil maken en ze zullen me vragen of dit echt nodig is. Wel: ja, die heraanleg is nodig. De parking lijkt wel een oorlogsgebied, de kasseien zorgen voor talrijke valpartijen en toegankelijk is de Markt al helemaal niet. We kunnen dit dossier niet blijven uitstellen. En ja, de werken zullen hinder met zich meebrengen, maar soms moet je door de zure appel durven bijten. Wanneer je dat niet doet, blijf je stil staan. En de Grote Markt van Tienen is te lang blijven stilstaan. Dit is de tweede grootste markt van het land en we doen er niets mee."


Schepen Partyka heeft ook al enkele ideeën klaar. "Wat zeker nodig is, is de vernieuwing van de openbare verlichting en de verbetering van de toegankelijkheid", zegt ze. "Mensen met een rolstoel of fietsers kunnen onmogelijk de hoge borduren oprijden. En wie zich op de kasseien begeeft, moet echt oppassen dat hij of zij niet valt. Met hakken valt er al helemaal niet op de Markt te lopen. De fontein is ook niet meer hedendaags te noemen. Leuker zou zijn te werken met waterpartijen. Er moet ook meer groen komen. De Markt moet een gezellig plein worden, waar mensen mekaar kunnen ontmoeten. En ook de aanleg op zich, met die middenrijweg, moet herbekijken worden en afgestemd worden op de huidige verkeerscirculatie. Voor het behoud van een parkinggedeelte ben ik wel te vinden."

Kunstwerk via crowdfunding

Ook het Heldensquare zal mee opgenomen worden in de plannen. "Ook dit is een mooi pleintje, maar bijna niemand maakt daar gebruik van", zegt Partyka. "Waarom niet? Omdat het niet aantrekkelijk is. Het zou trouwens ook super zijn mocht er een standbeeld of ander kunstwerk, als symbool voor de Tiense gemeenschap via crowdfunding tot stand komen."


De inwoners krijgen in ieder geval inspraak in de heraanleg van de markt. "Ik wil absoluut dat dit een project wordt voor en door de Tienenaars en andere gebruikers van de Markt", zegt schepen Partyka.

Inspraakmomenten

"Daarom plannen we in oktober en november vijf inspraakmomenten voor gemeenteraadsleden, buurtbewoners, professionele gebruikers zoals handelaars, horeca-uitbaters en belangengroepen van de ondernemers, de niet-professionele gebruikers zoals scholen, verenigingen en andere belangengroepen en tot slot voor alle bewoners en geïnteresseerden. De Markt is van iedereen en we willen dan ook zoveel mogelijk mensen horen. Nadien volgen workshops over de invulling van de ruimte. Inschrijven voor die inspraakmomenten kan via mail naar communicatie@tienen.be"