En opnieuw stinkt het in Tienen naar zure kool: "Het hangt in heel het huis"

Baert
Sinds enkele dagen duiken weer heel wat klachten op over geurhinder. En vooral Oplinter blijkt weer getroffen te zijn. De suikerstad kampt nu al twee jaar met de stank, maar metingen wezen nog altijd geen duidelijke oorzaak aan.

De Facebookpagina 'Tienen Stinkt', die meer dan vijfhonderd leden telt, is de jongste dagen opnieuw erg actief. "In Oplinter kan je weer een degoutante geur waarnemen", aldus Ann Six. "Ramen en deuren sluiten blijkt niet te helpen. Het hangt in heel het huis." Het zou opnieuw naar zure kool ruiken. "Net als vorig jaar. Opvallend is dat het ook nu weer samengaat met de opstart van de bietencampagne. De geur komt vooral 's avonds opzetten en hangt er 's ochtends nog altijd. Waar zijn die meettoestellen nu? En werd er iets gedaan met de resultaten van de vorige metingen?"


"Met enige vertraging heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de resultaten van de metingen eind vorige week aan de milieu-inspectie bezorgd", zegt milieuschepen Tom Roovers (Groen). "Als stad vragen wij om ons het rapport ook te bezorgen en openbaar te maken. Voorts gaan we opnieuw in gesprek met de milieu-inspectie, om na te gaan welke stappen nodig zijn nu de problematiek opnieuw de kop opgestoken heeft. Na de laatste klachten is de milieu-inspectie overigens ter plaatse geweest, en heeft men een geurpluim vastgesteld die afkomstig was van de bezinkingsvijvers."

Te weinig informatie

Inwoners vinden intussen dat er te weinig informatie gegeven wordt. "Ik heb naar het hoofdkantoor van de milieu-inspectie gebeld", zegt Liesbet Taes. "Daar kreeg ik te horen dat ze er echt wel mee bezig zijn. Maar wij weten van niets omdat we nooit geïnformeerd worden. Daarom heb ik nu gevraagd om een infomoment te organiseren."


Schepen Roovers vraagt nu om de klachten te blijven melden via milieu-inspectie.vbr@lne.vlaanderen.be. "Zet zeker ook leefmilieu@tienen.be in cc, zodat ook wij een beter zicht op de klachten krijgen." (VDT)