Eerste planten verhuizen in november

HOOGTECHNOLOGISCH ONDERZOEKSCENTRUM SESVANDERHAVE BIJNA AF

Katrien Partyka (links) en Rob van Tetering (tweede van rechts) helpen mee een eerste Amberboom te planten. Deze plant produceert een zoetstof.
Baert Marc Katrien Partyka (links) en Rob van Tetering (tweede van rechts) helpen mee een eerste Amberboom te planten. Deze plant produceert een zoetstof.
SESVanderHave, internationale marktleider in de suikerbietenzadensector, wil vanaf november zijn nieuw onderzoekscentrum in gebruik nemen. De eerste planten zullen dan verhuizen naar de nieuwe serres op de campus Field Food Health om te overwinteren.

In het nieuwe complex, meer dan vier voetbalvelden groot, zal een groot deel van het onderzoek gebeuren door vijftig extra personeelsleden. De planten verhuizen in november, het personeel in de lente van volgend jaar. "We hebben de komende jaren meer dan het dubbele aan infrastructuur nodig om het onderzoekswerk op een constant hoog niveau te kunnen houden", zegt bedrijfsleider Rob van Tetering. "Twee van de belangrijkste onderzoeksafdelingen zullen gehuisvest worden in het nieuwe complex. Enerzijds zullen er meer potentiële toprassen kunnen ontwikkeld worden, anderzijds kunnen er meer efficiënte tests kunnen uitgevoerd worden om toekomstige bedreigingen voor suikerbier te ontdekken."

Het is de bedoeling om toprassen te ontwikkelen in de nieuwe serre.
Baert Marc Het is de bedoeling om toprassen te ontwikkelen in de nieuwe serre.

Toptechnologie

Het nieuwe onderzoekscentrum wordt een schoolvoorbeeld van toptechnologie onder glas. "We investeren meer dan vijftien miljoen euro in het hele complex, waarvan een groot deel aan nieuwe technologieën wordt besteed", aldus van Tetering. "Het centrum wordt tevens een ecologisch hoogstandje. Zo zal er meer dan acht miljoen regenwater opgevangen kunnen worden, dat we gebruiken om onze planten water te geven. De LED-lampen, die we gaan gebruiken, zullen tot vierhonderd procent zuiniger zijn dan de bestaande lampen en daarnaast vonden we het ook belangrijk dat de omgeving zo weinig mogelijk last zou ondervinden van onze serre. Dankzij de verduisterende schermen beperken we de lichtvervuiling tot een absoluut minimum."


SESVanderHave toont met de grote investering dat het bedrijf nog steeds gelooft in de suikerbiet, zelfs met de afschaffing van de quota, die op til staat in 2017. "Dankzij het nieuwe centrum zullen we in staat zijn sneller met nieuwe en betere rassen op de markt te komen", meent de CEO. "Dat leidt tot suikerbieten met een hogere opbrengst die minder afhankelijk zijn van gewasbeschermingsmiddelen en minder vlug ziek worden."

Amberboom

Naar aanleiding van het werfbezoek vond een alternatief op 'de eerste steenlegging' plaats. Zo werd in aanwezigheid van burgemeester Katrien Partyka (CD&V) een eerste Amberboom geplant.