Drie inbraken in één nacht

27-JARIGE VERDACHTE ROEMEEN AANGEHOUDEN

Yves Pittomvils in zijn atelier, waar hij de dieven op heterdaad kon betrappen.
Bollen Yves Pittomvils in zijn atelier, waar hij de dieven op heterdaad kon betrappen.
In Tienen sloegen dieven gisterennacht in minstens drie winkels toe. Bij Auto-electro Yves Pittomvils in Vissenaken kon de zaakvoerder de daders op heterdaad betrappen en verjagen, maar bij reclamebedrijf All Things in Tienen maakten de dieven wel een enorme buit. Ook bij het naburige AVEVE kwamen dieven over de vloer, zonder buit te maken evenwel. Intussen werd één verdachte, een 27-jarige Roemeen, aangehouden.

Yves Pittomvils van het gelijknamige Auto-electro Yves Pittomvils aan de Aarschotsesteenweg in Vissenaken kon de dieven op heterdaad betrappen in zijn atelier.


"Rond 3.30 uur hoorde ik de bel van de winkel. Eigenlijk wist ik meteen hoe laat het was. De privé en zaak zijn maar door twee deuren gescheiden. Toen ik de eerste deur opentrok, hoorde ik lawaai en was ik zeker dat er dieven binnen waren. Ik keerde terug, alarmeerde mijn vrouw en politie en ging opnieuw richting atelier. Bedoeling was om de deur open te trekken en het licht aan te doen. Helaas, er bleek geen elektriciteit te zijn dus begon ik te schreeuwen om ze te verjagen. In een flits zag ik nog het schijnsel van een zaklamp. Blijkbaar waren de dieven net binnen en waren ze nog maar hun vluchtweg aan het voorbereiden. Om binnen te dringen hadden ze aan de achterzijde een lamp en sensor stuk geslagen, hierdoor viel de elektriciteit uit. Vermoedelijk kregen ze hierdoor de poort niet open voor hun vluchtweg, en 'prulden' ze daarom aan de winkeldeur waardoor de bel afging. Ach, intussen is zowat alle schade hersteld en maakten ze geen buit. Toch is het enorm schrikken. Veel heb ik vandaag niet kunnen werken door die heisa. Ook al was politie snel hier, het leek een eeuwigheid te duren. In die tijd stierven we zowat van de schrik."

Reclamebureau All Things in Tienen. Rechts: zaakvoerder Stephane Boyen.
Bollen Reclamebureau All Things in Tienen. Rechts: zaakvoerder Stephane Boyen.

Koevoet

Wat later kon politie een verdacht voertuig op de Aarschotsesteenweg onderscheppen en staande houden. Daarin zat een 27 jarige Roemeen. In de wagen lag een gelijkaardige koevoet als die die in het atelier was achtergelaten.


Later op de ochtend stelde zaakvoerder Stephane Boyen van het reclamebedrijf All Things op de Sint-Truidensesteenweg in Tienen ook een inbraak in zijn zaak vast. Hij kon de daders niet op heterdaad, maar is zowat zijn hele levenswerk kwijt.

Bollen

Hele winkel leeg

"Toen ik rond 6.50 uur aan de zaak toekwam, stond de deur open. Tja, dan weet je al dat het niet goed zit. Bleek dat dieven zowat de hele winkel hadden leeggeroofd: kistje met cash geld, kluis opengebroken, allerhande materiaal zoals een snijplotter, vier computers, iPad, kleine relatiegeschenken enz... allemaal verdwenen. Niet enkel dat, ook al mijn klantenbestanden, facturen, bestellingen ben ik kwijt ! Bijna negen jaar run ik deze zaak. Nog geen jaar geleden verhuisde ik van Sint-Truiden naar Tienen. Nu dit... Mijn levenswerk is er aan. Niet enkel het materiële, maar ook alle grafische programma's en alle ontwerpen die ik ooit maakte, ben ik kwijt. Tja, hoe ik ooit moet herbeginnen is me nu nog een raadsel. De schade? Eerder enkele tienduizenden euro's schat ik. Ach, afgelopen vrijdag zag ik hier voor de zaak nog enkele mannen. Drie, van vreemde origine. Ze stonden met een brommer aan de bushalte, maar hadden veel interesse voor de zaak. Je kan echter niets ondernemen."

Lamp en sensor werden onklaar gemaakt door de dieven.
Bollen Lamp en sensor werden onklaar gemaakt door de dieven.

Camerabeelden

Ook in het nabijgelegen tuincenter AVEVE op diezelfde steenweg stelde men vast dat dieven over de vloer waren geweest. Hier werd echter geen buit gemaakt, wel wat schade aangericht. Camerabeelden registreeden hier wel drie daders. De beelden werden overgemaakt aan de politie.


"Op die beelden herkende ik zeker één van hen die hier afgelopen vrijdag rondhingen", vertelt Boyen. "Ook zou afgelopen nacht op het naburige industrieterrein een vrachtwagen gestolen zijn. Of dat iets met de inbraken te maken heeft weet ik natuurlijk niet, dat is werk voor politie."


In het tuincentrum AVEVE weigerde men elke commentaar.

Bendevorming

Intussen bevestigde het Leuvense parket dat er een verdachte, een 27-jarige Roemeen zonder vaste verblijfplaats, is aangehouden. Hij verscheen gisteren voor de onderzoeksrechter. Die bevestigde zijn aanhouding op verdenking van poging diefstal en bendevorming (bij Pittomvils in Vissenaken). Intussen onderzoekt de recherche van de politie of de verdachte kan gelinkt worden aan de andere feiten.