Doorgang VIA-campus plots afgesloten

SCHOOL EN GEMEENTEBESTUUR BETREUREN BESLISSING PROVINCIAAL ONDERWIJS

Burgemeester Partyka hoopt dat er snel een oplossing uit de bus komt.
Foto Bollen Burgemeester Partyka hoopt dat er snel een oplossing uit de bus komt.
De doorgang voor voetgangers en fietsers tussen de nieuwe VIA-Campus en de Alexianenweg is sinds vrijdag plots afgesloten. Volgens de eigenaar is het er te druk voor de leerlingen van De Sterretjes. "We betreuren de beslissing, deze weg is nochtans enorm belangrijk voor de veiligheid van de scholieren", zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V) die aandringt op een snelle oplossing.

De ouders van de leerlingen van scholengroep VIA kregen vrijdag op de infoavond te horen dat de uitgang aan de Alexianenweg, achteraan op de nieuwe VIA-campus, buiten de wil van de school wordt afgesloten. "Leerlingen kunnen onze campus momenteel alleen nog bereiken via de Waaibergstraat. Deze week is er opnieuw overleg met alle betrokken partijen, waaronder het provinciaal onderwijs, de eigenaar van de weg. We hopen een oplossing te vinden die voor iedereen aanvaardbaar is. Tot dan vragen we begrip voor deze hopelijk tijdelijke situatie", klonk het bij de schooldirectie.


Ook burgemeester Katrien Partyka vernam het nieuws. "We zijn niet op de hoogte gebracht over de reden waarom de doorgang afgesloten is, maar de situatie baart het stadsbestuur wel zorgen. De weg was van in het begin belangrijk voor de mobiliteit rond de school. We dringen dan ook aan op een spoedig overleg en een oplossing."

Overeenkomst

Het provinciaal onderwijs en de VIA sloten in het verleden een erfpachtovereenkomst, met daaraan enkele voorwaarden gekoppeld. "Zo werd bepaald dat de doorgang mocht gebruikt worden door het personeel en bezoekers van de VIA", zegt gedeputeerde voor Onderwijs, Marc Florquin. "Bezoekers zijn in se geen leerlingen en toch zien we vandaag dat een massa scholieren de doorgang benut. Dat gebeurt met fietsen en met brommers, waardoor er chaos ontstaan is. Bovendien zien we hier ook heel wat scholieren roken, wat ook niet de afspraak was."

Nieuw overleg

Volgens Florquin zorgt de situatie momenteel voor stress bij heel wat kinderen van het bijzonder onderwijs De Sterretjes. "Die kinderen zijn daar gevoelig aan en hebben rust nodig. We hebben er niets op tegen dat leerlingen van de VIA onder begeleiding de doorgang gebruiken, bijvoorbeeld om te gaan turnen, maar het is niet de bedoeling dat die voortdurend open gesteld wordt. Daarnaast zien we dat de VIA-leerlingen ook andere wegen over het domein van het provinciaal onderwijs gevonden hebben om de doorsteek naar de Alexianenweg te maken, zoals via de ondergrondse parking van het PISO. Ook dat is niet toegelaten. Vrijdag volgt er dan ook een nieuw overlegmoment. Ik ben er zeker van dat er wel een oplossing uit de bus komt, als er duidelijke afspraken gemaakt worden."