De jongste vuilnisman van Oplinter

ANDREAS (11) TREKT MET EIGEN TRACTOR STRAAT OP OM ZWERFVUIL OP TE RUIMEN

Andreas toont zijn 'buit'. In enkele uren raapt de knaap moeiteloos enkele vuilniszakken vol afval.
Foto Bollen Andreas toont zijn 'buit'. In enkele uren raapt de knaap moeiteloos enkele vuilniszakken vol afval.
Nog maar elf jaar is hij, maar Andreas Herinckx is nu al een toonbeeld voor heel wat volwassenen. Met de tractor, voorzien van een aanhangwagen en vooraan een vuilnisbak trekt hij de straten van Oplinter door op zoek naar zwerfafval. Lang moet hij meestal niet zoeken, want in enkele uren tijd vult hij verschillende vuilniszakken.

Terwijl heel wat van zijn leeftijdsgenootjes op de Playstation zitten te spelen of voor de tv zitten, trekt Andreas, gekleed in zijn overall, de straat op. "Ik ben graag buiten", vertelt de jongen, die school loopt in De Wijsneus in Oplinter. "Maar wanneer ik buiten ben, merk ik dat er rondom mij heel wat zwerfvuil ligt. Zo ben ik op het idee gekomen om zelf de handen uit de mouwen te steken, want de stad kan niet overal tegelijk zijn om op te ruimen. Ik wil gerust mijn steentje bijdragen."

Fendt-tractor

Voor zijn communie kreeg Andreas een Fendt-tractor op maat van kinderen. "Ik heb daar achteraan een aanhangwagen op vast gemaakt, waar ik al mijn materiaal in kan steken. Wat zit er allemaal in? Een borstel, een grijptang, die ik van mijn buren heb gekregen, veiligheidskegeltjes en handschoenen. Vooraan heb ik een pallet vastgemaakt aan de tractor, waarop een vuilnisbak staat. Op de tractor is tenslotte een zwaailicht vast gemaakt, want soms ben ik al vroeg op pad en dan zien de mensen mij beter rijden."


Vooral op de Hoemelenberg of in de Vogelzangstraat vindt Andreas altijd heel wat zwerfvuil. "Dat kan gaan van glas over afgereden gras tot etensresten. Zopas heb ik nog een potje half opgegeten rolmops gevonden. Ik steek alle afval in vuilniszakken van de stad en breng die dan tot bij mij thuis."

Positieve reacties

Kan papa Pieter daar mee lachen? "Het zijn gelukkig maar enkele zakken die hij aanbrengt, en een zak kost twee euro. Maar misschien moet ik toch maar eens contact opnemen met de stadsdiensten en hen vragen of ze die kosteloos willen komen ophalen." Papa Pieter gaat regelmatig mee op pad met zijn zoon. "We krijgen heel wat positieve reacties op de actie van Andreas. Beenhouwer Carine had heel wat lovende woorden over voor hem toen hij het dorpsplein aan het opruimen was." Ook inwoner Etienne 'Nolte' Vandermeulen volgt Andreas op de voet. "Knap om te zien dat een jongen van die leeftijd zo bewust bezig is met het proper houden van de straten. Hopelijk is dit een signaal naar de mensen om minder zwerfvuil achter te laten."