Confrérie van Sincte Moor bestaat 500 jaar

De leden van Confrérie van Sincte Moor.
Foto Bollen De leden van Confrérie van Sincte Moor.
In 2016 viert de Confrérie van Sincte Moor haar 500-jarig bestaan. Gedurende vijf eeuwen hebben de proostbroeders zich ingezet voor de bouw, de instandhouding en de promotie van de 'melaatsenkapel' in Grimde.

Eerst heette het gebedshuis 'Sincte Moorskapel', later de 'kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen'. "Gedurende 490 jaar heeft de vroegere Confrérie gezorgd voor de kapel. Sinds 10 jaar zet de nieuwe Confrérie zich in voor het in stand houden en promoten van dit unieke gebedshuis met haar specifieke rituelen en tradities", zegt hoofdprovoost Gui Nijs.


"Dat betekent 500 jaar engagement. Tienen vierde onlangs haar duizend jaar stadsrechten. Als we weten dat de Confrérie de helft van die tijd zich actief heeft ingezet, mag dat zeker eens in de kijker geplaatst worden. In de viering van 8 mei om 10.30 uur hernieuwen de proostbroeders hun jaarlijkse engagementsbelofte. De dienst wordt opgeluisterd door de mezzo sopraan-violiste Chantal Krekels en de harpiste Hanna Grociak."


Kapelmeester Ivan Bruers kondigt nog meer feest aan. "De buurt viert ook op zaterdag en zondag 7 en 8 mei de traditionele Kapelletjeskermis met diverse optredens rond de kapel. Voor een hapje en een tapje is iedereen van harte welkom."


(VDT)