Benefiet Kyano (7) tussen paarden

JONGETJE HEEFT ONTWIKKELINGSSTOORNIS, MOTORISCHE BEPERKING EN ADHD

Kyano met zijn helden van V.C. De Gies, die ook zullen optreden tijdens de benefiet.
Foto Bollen Kyano met zijn helden van V.C. De Gies, die ook zullen optreden tijdens de benefiet.
Om het leven van Kyano (7) Dewit uit Sint-Margriete-Houtem wat makkelijker te maken, vindt op zondag 8 oktober de benefiet Kyano's For Life plaats op de terreinen van Polly's Ranch in Oplinter. Kyano lijdt aan de drievoudige beperking DAMP. Dat is een combinatie van DCD, een ontwikkelingsstoornis van de coördinatie van bewegingen, een motorische beperking en ADHD.

Toen Kyano in het derde kleuterklas zat, merkte mama Sonja Asselberghs op dat er iets mis was. "Kyano had een meeslepend beentje en zijn voetjes draaiden naar binnen. Onderzoeken wezen uit dat Kyano aan DCD leed. Hij kan zijn motorische bewegingen daardoor moeilijk controleren. Daarnaast is zijn spraak niet zoals die moet zijn. Sinds kort filtert hij ook geen geluid meer. Dat wil zeggen dat hij alle geluiden even hard hoort."


Kyano wordt daardoor nog eens extra belast door zware vermoeidheid, waardoor hij regelmatig in het ziekenhuis belandt. "Kyano begrijpt niet waarom dit gebeurt en dat frustreert hem natuurlijk. Wanneer hij moe wordt, krijgt hij soms woedeaanvallen", getuigt Sonja. "Voor kleine hulpmiddelen onder de driehonderd euro maakt het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap geen budget meer vrij uit besparingsoverwegingen. Daardoor moeten wij het grootste deel van de kosten uit eigen zak betalen en dat begint steeds moeilijker te gaan."

Paardentherapie

Daarom schoot een werkgroep van familie, vrienden en kennissen in actie om een benefiet te organiseren. Die vindt plaats op zondag 8 oktober in Polly's Ranch aan de Ganzendries, waar Kyano paardentherapie volgt. "Gewoon knuffelen met de paardjes is soms al voldoende voor een lach. Het tovert elke week een lach op zijn gezicht", getuigt Sonja.


Op de benefiet kun je vanaf 14 uur terecht voor schmink, ponyritjes, springkastelen, kinderdisco, een clownshow, line dance, een uilenshow, eendjes vangen en een prinsessenparade. Doorlopend is er een tombola. Om 16.30 uur kun je deelnemen aan een barbecue.

De Gies

Ben en de Monica's komen om 16.45 uur optreden, gevolgd door Jazzinfected, Fourcast en Danny Davis. Daarna is het tijd voor een optreden van V.C. De Gies, een band die een speciaal plekje heeft in het leven van Kyano. "Hij luistert elke dag naar hun muziek en bekijkt foto's van de bandleden. Wanneer hij iets verneemt van hen, krijgt hij ook altijd een boost en verschijnt er een lach op zijn gezicht. We hebben V.C. De Gies leren kennen via een broer van een van de bandleden en zijn blij dat de band het peterschap op zich heeft genomen. De band heeft Kyano ook een naam gegeven: GIEYANO."


De opbrengst gaat naar de vele hulpmiddelen voor Kyano, zoals speciale stoelen, kinématerialen, onderzoeken en wekelijkse therapieën. "Hopelijk kan Kyano zo wat langer dan een halve dag functioneren en gaat hij niet verder achteruit." Steunkaarten en barbecuekaarten zijn te verkrijgen bij frituur Bruno & Lobke op de Sint-Truidensesteenweg 165 in Orsmaal, bij Sonja op 0494/41.2138 of bij Kristen Vanlingen op 0492/96.70.07. Wie Kyano wil steunen, kan ook een bijdrage storten op rekeningnummer BE96363074104505.