Batterijen voor openluchtklasje

Nele Peeters van Bebat aan de band met daarop lege batterijen.
Foto Baert Nele Peeters van Bebat aan de band met daarop lege batterijen.
Bebat heeft gisteren alle inwoners van Tienen uitgedaagd om zoveel mogelijk lege batterijen in te zamelen en binnen te brengen in een van de 120 Bebat-inzamelpunten in de stad. Wanneer de Tiense inwoners er in slagen om op één maand tijd 1.500 kilogram lege batterijen, zo'n 65.000 stuks, in te zamelen, zal Bebat investeren in een educatief openluchtklasje in het Vianderdomein.

Bebat is sinds vijf jaar gevestigd op de Grijpen in Tienen. Daar komen jaarlijks 2.600 ton batterijen binnen. Volgens chemische samenstelling worden ze gesorteerd, waarna ze naar verwerkingsbedrijven getransporteerd worden voor recyclage.


"Een gemiddeld gezin heeft 151 batterijen in huis, waarvan er 17 leeg zijn", zegt marketingmanager Nele Peeters. Selectief inzamelen is een ding, maar de lege batterijen ook effectief naar een inzamelpunt brengen, is nog iets anders. Zo wordt 1 op 3 batterijen wel thuis gesorteerd, maar niet weggebracht. "Met onze nieuwe inzamelwedstrijd willen we daar verandering in brengen", aldus Nele Peeters. "Zowel de inwoners als de scholen en verenigingen, worden aangespoord om hun lege batterijen binnen te brengen."

Toegangstickets

De school, die het meest aantal kilo batterijen per leerling inzamelt, maakt kans op 500 spaarpunten voor het spaarprogramma van Bebat. "Hierbij krijgen scholen één spaarpunt voor elke ingezamelde kilo batterijen", legt Nele uit. "De gespaarde punten kan de school nadien inruilen voor educatief of sportief materiaal, busvervoer, of toegangstickets voor pretparken en musea."


De vereniging, die de meeste batterijen inzamelt, krijgt ook nog eens 500 euro. De actie loopt tot en met 22 maart. (VDT)