"We verkopen spullen van BV's"

DUO PAKT UIT MET POP-UPWINKEL TEN VOORDELE VAN CIRCUS FOR A SMILE

Miel Mattheus en Paul Swinnen openen zaterdag een pop-upwinkel in de vroegere bloemenwinkel Pans.
Vanessa Dekeyzer Miel Mattheus en Paul Swinnen openen zaterdag een pop-upwinkel in de vroegere bloemenwinkel Pans.
Zaterdag vindt de 75ste editie van de Sint-Denijsbraderij plaats in de Leuvensestraat. Ter gelegenheid hiervan openen Miel Mattheus en Paul Swinnen een pop-upwinkel in de vroegere bloemenwinkel Pans, halfweg de straat. "Tussen 12 en 18 uur zullen hier items van bekende Vlamingen te koop aangeboden worden ten voordele van Circus for a Smile."

Begin dit jaar lanceerde Miel Mattheus een nieuw initiatief: Circus for a Smile.


"Voor heel wat kinderen lijkt het doodnormaal: een bezoekje brengen aan het circus. Maar voor kinderen met een beperking is het dat niet. Zo moesten de gasten van 't Prieeltje, een kleinschalig dagverblijf voor (nog) niet schoolgaande, mentaal of meervoudig gehandicapte kinderen in Hakendover, elk jaar met de bus naar Nederland afreizen om een op maat gemaakte circusvoorstelling mee te maken. Die kinderen waren dus een hele dag weg om een uurtje show mee te maken. In Vlaanderen bestaat er dan ook niets in die zin. Vandaar dat ik op het idee kwam om zelf een circusvoorstelling op maat in mekaar te boksen en dat samen met onze eigen circusschool Salto Tienen en met Polly's Ranch for Special Kids uit Oplinter."


De eerste edities met clowns, pony's, circusspringkastelen, prinsessen en muziek waren alvast een groot succes.

Positieve reacties

"Ik heb enorm veel positieve reacties gekregen op het initiatief", vertelt Miel. "Vandaar dat we het evenement verderzetten. Tot nu toe konden enkel instellingen uit het Tiense een aanvraag indienen, maar in 2018 trekken we Circus for a Smile verder open naar het Hageland. We plannen momenteel vijf edities, waarvan eentje op verplaatsing in Polly's Ranch en de rest in de circusschool op de Grote Markt."

Koken kost geld

Maar koken kost geld. Per editie moet Miel een bedrag van 1.500 euro neertellen. De vzw Kinderkanker steunt het initiatief wel met subsidies, maar extra financiële steun is zeker welkom. En dus opent Miel samen met Paul Swinnen uit Tielt-Winge een zaterdag een pop-upstore.


"We verkopen een vijftigtal spullen van bekende en minder bekende Vlamingen. Ook enkele beroemde buitenlanders schonken iets. De Tiense kunstenares Martine Van Roy maakte voor deze gelegenheid acht werkjes in het teken van circus. Deze worden aan 20 euro per stuk verkocht. Turnster Nina Derwael leverde een gesigneerd truitje af, voetbalster Tessa Wullaert overhandigde ons een paar schoenen, de Noorse wereldkampioen schaken Magnus Carlsen schonk op zijn beurt een schaakspel en acteur Hugo Symons stond zijn strooien hoed af. Verder zijn er nog items van Urbanus, tennister Elise Mertens, Jo Leemans en nog vele anderen."