"Vocht sijpelt uit museummuren"

RAADSLID DEFAU KAART PROBLEMEN IN HET TOREKE AAN

Schepen Wim Bergé bij enkele vochtplekken in het museum (zie ook onder). "Een oplossing is in de maak."
Bollen Schepen Wim Bergé bij enkele vochtplekken in het museum (zie ook onder). "Een oplossing is in de maak."
Stedelijk museum het Toreke kampt met een ernstig vochtprobleem. "En als dat niet snel aangepakt wordt, dan dreigen we de erkenning van het Toreke te verliezen", kaart oppositieraadslid Jean Defau (sp.a) aan. Volgens cultuurschepen Wim Bergé (CD&V) zal het evenwel zo'n vaart niet lopen. "Een oplossing is in de maak."

"Het vocht sijpelt zowel uit het dak als de muren", stelde raadslid Defau vast. "Dat veroorzaakt schimmelvorming, zowel op de binnen- als buitenmuren van het Toreke. Vooral het depot wordt hierdoor getroffen. Dat is zonde, want hier is het archief van de stad gehuisvest." Defau ging zelf onlangs nog een kijkje nemen in het depot. "Tijdens mijn bezoek heb ik gemerkt dat enkele belangrijke boeken intussen aangetast zijn. Ik wil hier niemand met de vinger wijzen, maar er moet wel dringend iets gebeuren."


"We zijn ons al enkele maanden bewust van het vochtprobleem, en hebben ook meteen actie ondernomen", reageert schepen Bergé. "Maar de stad moet nu eenmaal bepaalde procedures volgen. Vochtproblemen zijn ook niet meteen abnormaal. Na verloop van tijd duiken die her en der op, ook in mijn woning - en ik denk in heel wat woningen. Je kan als stad niet Jan of Pierke opbellen en vragen om het probleem snel in het zwart aan te pakken. Na de vaststellingen hebben wij als stad meteen een onderzoek gevorderd."

Bollen

Waterdicht cement

Dat onderzoek wijst uit dat het Toreke, waar onder meer dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen uit het Gallo-Romeinse verleden van Tienen te zien zijn, kampt met zowel insijpelend regenwater als opstijgend grondwater. "Sommige ingemetselde afvoerbuizen met waterkeringen functioneren niet goed", zegt schepen Bergé. "De voegen in de muren zijn niet meer waterdicht en ook het grondbeton en de muurbepleisteringen begaven het. Maar een oplossing is in de maak. In een eerste fase, in het voorjaar van 2018, wordt de waterafvoer van het dak aangepakt. In een tweede fase worden de muren onder handen genomen met waterdicht cement. Het museum krijgt ook extra isolatie en een systeem dat de verwarming, koeling, luchtvochtigheid en het energieverbruik op peil houdt."


Voorlopig moeten er geen collecties weggehaald worden uit het Toreke. "We moeten het probleem niet dramatiseren", zegt schepen Bergé. "Niet heel het museum is aangetast door schimmels. Ok, het oogt niet mooi en we moeten dit zeker niet op zijn beloop laten. Maar dat doen we ook niet. En van een weigering van de erkenning is ook geen sprake. Zo'n erkenning hangt af van meerdere factoren. Het museum blijft dus gewoon open."

Bollen