"Rolstoel of niet, ijspiste is voor iedereen"

MENSEN MET BEPERKING GENIETEN VAN NAMIDDAG SCHAATSEN DANKZIJ TOEGANKELIJK TIENEN

Met een rolstoel, speciaal ijsstoeltje of gewoon op schaatsen leven de bewoners zich uit op het ijs samen met hun begeleiders.
Foto Bollen Met een rolstoel, speciaal ijsstoeltje of gewoon op schaatsen leven de bewoners zich uit op het ijs samen met hun begeleiders.
De bewoners van Huis in de Stad, Groenhoef, TIEBO en Stichting M-M Delacroix hebben gisteren dolle pret beleefd op de schaatspiste op de Grote Markt. Het hartverwarmende initiatief ging uit van Toegankelijk Tienen. "Mensen met een beperking hebben al zo weinig mogelijkheden qua ontspanning. Schaatsen is een van die activiteiten die voor velen van hen quasi onmogelijk is. Daar hebben wij gisteren verandering in gebracht. Iedereen moet kunnen genieten van de ijspiste", zegt Bart Dusart.

Het leverde een mooi zicht op gisterenmiddag op de schaatspiste in Tienen. Een tiental personen met beperking leefde zich uit op het ijs met behulp van een rolstoel, speciale ijsstoel of gewoon op schaatsen. Het initiatief werd mee mogelijk gemaakt dankzij handelsorganisatie Kwixx en schepen voor Evenementen Bernard Vandereycken (CD&V). "Samen met alle handelaars en schepen Vandereycken hebben we besloten de kosten van de schaatsbeurt en een drankje op ons te nemen", zegt Carlo Joseph, voorzitter van Kwixx. "De uitbater van de ijspiste, die er meerdere tegelijk uitbaat, zei ons achteraf dat het de eerste keer was dat hij zoiets had gezien."

Oprijplaten

Ook voor vele bewoners van de instellingen was het hun eerste ervaring op het ijs. "Jaarlijkse proberen we altijd een aantal bijzondere projecten op poten te zetten, en nu hadden we de kans om iets voor álle instellingen van de stad te organiseren. We hadden bovendien ook al eens gratis oprijplaten uitgedeeld aan de handelaars, wat nu zeer goed van pas kwam om de rolstoelen op de piste te loodsen", zegt Anita Savonet van Toegankelijk Tienen. Anita's zoon, wereldkampioen G-karate Filip Billen, genoot met volle teugen en vloog met zijn elektrische stoel van links naar rechts de piste over. "Het is dan ook zo plezant", lachte hij.

Plezier voor iedereen

Rohnny Vanoirbeek, evenementencoördinator van Stichting M-M Delacroix, ging ook mee het ijs op om bewoonster Clara rond te duwen. "Fantastisch initiatief! Clara straalt gewoon. Het is de eerste voor haar dat ze zoiets kan doen. Het was voor iedereen genieten, zelfs diegenen die aan de kant bleven, deelden in het plezier", aldus Vanoirbeek.


De fijne namiddag werd uiteindelijk afgesloten met een après-ski.