'On Wheels' nu ook in Tienen

APP VERTELT WELKE HANDELSZAKEN TOEGANKELIJK ZIJN VOOR ROLSTOELGEBRUIKERS

Marleen (links) toont hoe ze met haar kinderwagen via de oprijplaat makkelijk de winkel kan binnenrijden. Naast haar staan Paul Rabay, Agnes Deroost, Leona Cloots en Patrick Vanderveken van Toegankelijk Tienen.
Bollen Marleen (links) toont hoe ze met haar kinderwagen via de oprijplaat makkelijk de winkel kan binnenrijden. Naast haar staan Paul Rabay, Agnes Deroost, Leona Cloots en Patrick Vanderveken van Toegankelijk Tienen.
Via de app 'On Wheels' kan je voortaan ook in Tienen zien welke handelszaken toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en mensen met kinderwagens. De werkgroep Toegankelijk Tienen stelde de app gisteren voor. Tienen is de zesde Vlaamse stad die de app introduceert.

De werkgroep Toegankelijk Tienen is al tien jaar actief in de suikerstad. Naar aanleiding van die verjaardag werd gisteren de app 'On Wheels' voorgesteld. Om die te realiseren moest de werkgroep de nodige opmetingen doen bij de handelaars. "We zien toch stilaan een ommekeer", zegt Paul Rabau van de werkgroep. "Heel wat handelszaken hebben al wat inspanningen geleverd om hun zaak toegankelijk te maken."

Dankzij het hellend vlak bij Standaard Boekhandel is het voor mensen met kinderwagens en rolstoelen makkelijk om de winkel binnen te rijden.
Bollen Dankzij het hellend vlak bij Standaard Boekhandel is het voor mensen met kinderwagens en rolstoelen makkelijk om de winkel binnen te rijden.

Deur altijd open

Een van die zaken is Standaard Boekhandel in de Nieuwstraat. "Dankzij het hellend vlak aan de toegang van de zaak kan iedereen hier zonder problemen in en uit wandelen", zegt zaakvoerster Audrey Roosen. "De deur staat ook winter en zomer open om de toegankelijkheid te kunnen garanderen. Dat we hierdoor in de winter extra verwarming moeten opzetten, vinden we niet erg. Voor ons is het belangrijk dat iedereen hier terecht kan. In dat opzicht hebben we ook de doorgangen in de winkel breed genoeg gemaakt, zodat je makkelijk met een rolstoel of kinderwagen heel de winkel kan ontdekken."


Niet alle Tiense handelszaken zijn op die manier toegankelijk, blijkt uit het onderzoek van Toegankelijk Tienen. "Maar wat opvallend is, is dat zowat 98 procent van de handelaars bereid is de handelszaak toegankelijk te maken en dat is een heel positief gegeven", zegt Leona Cloots van Toegankelijk Tienen.

In de app kan je de breedte van de rolstoel en de hoogte van de drempel instellen.
Bollen In de app kan je de breedte van de rolstoel en de hoogte van de drempel instellen.

Oprijplaten

Om die zaken een duwtje in de rug te geven lanceert Toegankelijk Tienen het project van de oprijplaten. Door de plaatsing van zo'n plaat kunnen de trappen geen hindernis meer vormen voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. "We kunnen deze oprijplaten gratis aanbieden aan de handelaars dankzij de steun van de directeur van het Tiense bedrijf Affilips, Roger Van Geerteruy", zegt communicatieverantwoordelijke van Toegankelijk Tienen, Patrick Vanderveken. "We hebben intussen al dertig aanvragen gekregen."


Een van de aanvragers is Carmen Verhaeg van kledingzaak Arly in de Nieuwstraat. "Tot nu toe probeerde ik mensen met een rolstoel of een kinderwagen zelf te helpen met het opgaan van de trapjes voor de zaak, maar zo'n oprijplaat is natuurlijk veel handiger. Ik vind dit een heel mooi initiatief, ook omdat dit hulpmiddel gratis aangeboden wordt."