“Nooit ga ik zelf nog stemmen”

90-jarige dame die heup brak in stemlokaal wacht lange revalidatie

Angeline Lonneu wacht nog een lange revalidatie maar geeft de moed niet op.
Bollen Angeline Lonneu wacht nog een lange revalidatie maar geeft de moed niet op.
Vorige zondag gingen we allemaal stemmen en voor de meesten zijn de verkiezingen alweer vergeten. Helaas niet voor Angeline Lonneu (90). De dame brak, net nadat ze haar stem uitbracht, haar heup na een val in het kieslokaal in het klein College en herstelt nu van een zware heupoperatie. 

Na haar val onderging Angeline, beter gekend als Celine, een zware operatie en wacht haar nog een (lange) revalidatie. De kranige dame, die tot op heden steeds zelf netjes haar kiesplicht vervulde en in eigen persoon haar stem uitbracht, denkt er niet aan om ooit nog te gaan stemmen. «Ach, onze voorouders hebben er lang genoeg moeten voor vechten voor het kiesrecht. Dat is niet zoiets dat je zomaar vergeet. Daarom koos ik er ook voor om zelf te gaan stemmen en niet via volmacht of helemaal niet te gaan via een doktersattest.»

Angeline kan het zich nog allemaal heel goed herinneren.

«Thuis kan ik nog ‘aardig mijn plan trekken’... ook natuurlijk al eens met de hulp van de goede buren. Stappen gaat nog redelijk goed, maar voor wat langere afstanden gebruik ik liever mijn ‘rolwagen’.»

Zo ging ze dus ook zondagmiddag naar het stembureau, samen met haar buurman die de rolstoel duwde. «Toen we aan het kies­lokaal kwamen, merkte ik dat het onmogelijk was om met de rolstoel binnen te raken. Daarom besloot ik om de rolstoel buiten te laten staan en om rustig binnen en buiten te wandelen. In het lokaal waren echter drie stemburelen en de doorgangen waren héél smal. Gaan stemmen ging nog net, het ging pas mis toen ik weer naar buiten wilde gaan. In alle drukte struikelde ik over één van de steunpootjes van een afscheidingswand tussen de burelen. Meteen voelde ik dat het niet goed zat», zucht de dame. «Het verdict was zwaar, gebroken heup... Daags nadien ging ik onder het mes. Nu krijg ik nog een heleboel pijnstillers en wacht er me een lange revalidatie. Het is te hopen dat ik nog zelfstandig kan wonen in mijn eigen huis en niet naar een rusthuis hoef te gaan. Maar wat er ook van komt, nooit zal ik nog gaan stemmen... Hopelijk trekt men hier zijn lessen uit en houdt men hier in de toekomst rekening mee zodat stemlokalen toegankelijk worden voor mensen die minder goed te been zijn.»

Verantwoordelijkheid

«Als gemeente staan wij in voor de logistiek op gebied van het organiseren van de verkiezingen», reageert burgemeester Katrien Partyka. «We zijn hier dus ook verantwoordelijk voor. Voor dit incident zullen we dan ook een dossier opstellen en zal onze verzekering de kosten op zich nemen. We betreuren dit incident al was het niet makkelijk: op verschillende locaties werden er voor de eerste maal kiesbureaus ingericht, ook zo in het klein College. Toch deden onze werklui er alles aan om alles zo goed mogelijk in orde te krijgen. Toegankelijk Tienen ging de dag zelf ook in alle 41 stembureaus langs. Hiervan kregen er twee opmerkingen over de toegankelijkheid (ook het klein College , red.). In één ervan kon het meteen aangepast worden. Met de opmerkingen zullen we zeker rekening houden. Al wensen we de dame voor wie het te laat is een spoedig en volledig herstel.»

Angeline viel ongelukkig in het stemlokaal, er moest plaats geruimd worden om de dame de eerste zorgen kunnen toe te dienen.
Bollen Angeline viel ongelukkig in het stemlokaal, er moest plaats geruimd worden om de dame de eerste zorgen kunnen toe te dienen.
TIENEN- Angeline Lonneu herstelt in ziekenhuis van de zware operatie
Bollen TIENEN- Angeline Lonneu herstelt in ziekenhuis van de zware operatie4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvonne Van look

  Oude mensen moeten zeet traag en voorzichtig zijn, het kan overal gebeuren,vallen, je moet er zelfs niet oud voor zijn.ik wens die Dame een voorspoedige genezing en zeker dat ze met wat hulp nog vele jaren in haar eigen huis kan blijven wonen.

 • Hilde De Meerleer

  't Is niet omdat ik val in de GB dat ik nooit meer naar die winkel ga... En de kans dat ze nog gaat stemmen is sowieso klein gezien de leeftijd. Helaas dat dit gebeurt is natuurlijk, maar dit kan overal gebeuren....

 • Erik Weyn

  Een spoedig en goed herstel! Toch even melden, in vele gevallen breekt de heup en daardoor valt men!

 • Skrolan Libert

  Ocharme, en dat allemaal voor een circus. Spoedig herstel gewenst!