“Intellectueel laag begaafd, maar hij zou wel de perfecte moord gepleegd hebben”

Verdediging Willy M. stuurt aan op vrijspraak voor roofmoord op oom en tante

Willy M. voor de correctionele rechtbank in Leuven
Vertommen Willy M. voor de correctionele rechtbank in Leuven
Een zaak zonder moordwapen, DNA-sporen en vezel- of schoenafdrukken. Toch wijzen volgens het openbaar ministerie voldoende elementen in de richting van Willy M. (39) als dader voor de dubbele roofmoord op zijn oom en tante in 2014. De procureur vorderde dertig jaar cel voor de neef van Marie-Claire Chapelle (64) en François Waeterinckx (75) uit Tienen. “Hij is intellectueel laag begaafd, maar hij zou wel de perfecte moord gepleegd hebben”, wuifde de verdediging zowat elke beschuldiging weg. Die stuurde aan op de vrijspraak.

Voor een habbekrats werd het bejaarde koppel op 8 januari 2014 om het leven gebracht in hun woning in de Moespikstraat in Tienen. Er verdween een bankkaart, een heuptas met balpen, een kam en enkele stuivers. Samen goed voor nog geen 100 euro. Sporen van braak waren er niet. Wat volgens het openbaar ministerie kon wijzen op het feit dat de slachtoffers de dader kenden. Willy M. was er die dag nog op de koffie geweest om hamer en nagels te lenen, terwijl hij eigenlijk op zijn werk werd verwacht. “Autopech”, gaf M. aan tijdens zijn verhoor. Langs de kant van de autosnelweg zou hij twee uur aan zijn VW Golf hebben gesleuteld. Een getunede auto met draken op de zijdeuren. Die opvallende blauwe auto werd ook de bewuste avond gesignaleerd in het centrum van Tienen rond het tijdstip dat er met de gestolen bankkaart geprobeerd werd geld af te halen aan het Fintro-bankkantoor in de Menegaard. Omdat de camera van het bankkantoor het liet afweten, is tot op de dag van vandaag niet bekend wie tweemaal een foutieve code ingaf. Volgens de burgerlijke partijen staat het als een paal boven water dat M. er na de mislukte pogingen onverrichter zaken terugkeerde en de bankkaart liet verdwijnen. Net zoals het moordwapen. 

Zijn zoon is buiten vervolging gesteld, terwijl die ook geen sluitend alibi heeft. Hij lijkt op zijn vader en is ongeveer even groot. Zou het kunnen?

Overal bloed

Volgens een deskundige zou het gaan om een stomp kantig voorwerp. Daarmee werd verwoestend uitgehaald. Het bloed hing van de kast tot het plafond. François zou het minste afgezien hebben omdat hij langs achter werd verrast. Zijn echtgenote zou zich duchtig hebben verweerd. Zij had letsels aan de armen en werd met een mes bewerkt aan de keel. M. werd die namiddag nog aan de achterkant van de woning gezien door een buurvrouw. Zij kon hem later niet formeel herkennen, noch bevestigen of hij onder het bloed zat. De kam werd tijdens een huiszoeking in een vuilniszak teruggevonden bij M. Net als het heuptasje en de munten. “Gekregen”, luidde zijn antwoord. Voor de kam had hij geen verklaring. “Zijn familie was heilig voor hem. Onmogelijk dat hij dit gedaan heeft”, haalde de verdediging aan bij gebrek aan harde bewijzen. Een motief was er wel. M. stond voor 15 euro in het rood op zijn zichtrekening. Zijn spaarrekening telde een luttele 2,51 euro. M. zat financieel aan de grond, maar dat was nooit anders geweest. 

Zoon 

Omdat de familie zich ongerust maakte, trokken ze op 9 januari naar de Moespikstraat. Ook M. en zijn minderjarige zoon waren van de partij toen de gruwelijke ontdekking werd gedaan onder de gesloten rolluik. Omdat de twee zich verdacht gedroegen, kwamen ze in het vizier van de speurders. In 2016 werd de zoon buiten vervolging gesteld. “Die heeft ook geen sluitend alibi. Toch een zeer pertinente vraag. Hij lijkt op zijn vader, is ongeveer even groot. Zou het kunnen?”, alludeerde de verdediging. M. werd in november 2015 vrijgelaten onder voorwaarden. Hij verblijft ondertussen bij zijn zus in Heverlee. Op 4 juni doet de rechter uitspraak.  

De hulpdiensten aan de woning van het bejaarde koppel dat om het leven werd gebracht in januari 2014.
Bollen De hulpdiensten aan de woning van het bejaarde koppel dat om het leven werd gebracht in januari 2014.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.