"Heeft Tienen niet 'de tweede grootste'? WIJ BLIJVEN ZEGGEN VAN WEL!"

TIENEN VERLIEST TITEL 'TWEEDE GROOTSTE MARKT VAN BELGIË' AAN SINT-LIEVENS-HOUTEM

De Grote Markt in Tienen is uiteindelijk 'slechts' de derde grootste markt van ons land. TIENEN: 18.530 M2
Baert Marc De Grote Markt in Tienen is uiteindelijk 'slechts' de derde grootste markt van ons land. TIENEN: 18.530 M2
Wie heeft de grootste? Of beter: wie heeft de tweede grootste? Tienen, Ieper en Sint-Truiden vlogen elkaar de afgelopen dagen in de haren over wie van hen nu precies het tweede grootste marktplein van ons land heeft. Aanleiding van het gebekvecht was een reportage in Vlaanderen Vakantieland, waarin reporter Ben Roelants afgelopen weekend vertelde dat Sint-Truiden na Sint-Niklaas over de grootste Grote Markt beschikte. Iets wat in Tienen en Ieper in het verkeerde keelgat schoot, want ook zij claimden die titel. Wij trokken er met de lintmeter op uit en wat blijkt? Niet Tienen, niet Ieper en niet Sint-Truiden hebben het tweede grootste marktplein van ons land. Het is Sint-Lievens-Houtem dat als vierde hond met het been gaat lopen.

Over het feit dat Sint-Niklaas de grootste markt van België heeft, bestaat er geen discussie. Met een oppervlakte van 32.000 vierkante meter overklast de stad alles en iedereen. Maar wie heeft dan de tweede grootste markt? Wij deden de test. De oppervlakte van het terrein dat officieel 'Grote Markt' als adres heeft, werd opgemeten van gevel tot gevel. Het resultaat van het onderzoek was verrassend: Sint-Lievens-Houtem blijkt de tweede grootste markt van ons land te hebben met een oppervlakte van 19.491 vierkante meter, gevolgd door Tienen met 18.530 vierkante meter, Ieper met 15.312 vierkante meter en Sint-Truiden met 14.684 meter.


Tienen was er jarenlang van overtuigd dat zij op plaats twee stonden, maar tuimelt nu dus naar plaats drie. Al ziet het er niet naar uit dat ze zich daar in de Suikerstad zomaar bij neerleggen. Zo hecht schepen Katrien Partyka niet bijzonder veel geloof aan onze cijfers. "De Kaasmarkt en de Kalkmarkt behoren òòk tot de Grote Markt", zegt ze. "En als je die erbij telt, kom je aan 20.761 vierkanter meter. Dan heeft Tienen wel degelijk de tweede grootste markt van België. Het is dus maar hoe je de dingen interpreteert. Want wie bepaalt wat deel uitmaakt van 'een markt' of niet? Misschien moeten we dat toch nog eens vragen aan een onafhankelijk iemand."

SINT-LIEVENS-HOUTEM: 19.491 M2
Frank Eeckhout SINT-LIEVENS-HOUTEM: 19.491 M2

Fout in brochure

Maar of ze zich er in Tienen nu bij neerleggen of niet, feit is dat de Grote Markt van Sint-Lievens-Houtem in oppervlakte groter is dan die van de Suikerstad. En dus bevat de jongste toeristische brochure van Tienen eigenlijk foute informatie. Want daarin staat op pagina 11 te lezen dat Tienen de tweede grootste markt van België heeft. Al zijn ze op de dienst Toerisme absoluut niet van plan om die brochure aan te passen. "Ik ben al dertig jaar bezig met het toerisme in Tienen en ik heb steeds gehoord dat onze markt na Sint-Niklaas de grootste van het land is", zegt Luc Lambrecht van de dienst Toerisme. "Waar die uitspraak ontstaan is? Goh, dat kan ik niet zeggen. Ik ben ook nog nooit in Sint-Lievens-Houtem geweest, dus ik weet eigenlijk niet of die markt nu groter of kleiner is dan de onze. Zonder echt objectief vergelijkbare cijfers kan je daar moeilijk een definitief resultaat op plakken. We passen onze brochure voorlopig dan ook niet aan."

IEPER: 15.312 M2
Eric Flamand IEPER: 15.312 M2

Promotie voor stad

De Tiense Erfgoedsite wrijft zich in ieder geval in de handen met de hele hetze rond wie nu 'de tweede grootste' heeft. "Dit levert ongetwijfeld promotie op voor de stad Tienen", denkt Eva Vansteene. Al zijn ze in Tienen wel verbaasd dat ze geklopt worden door Sint-Lievens-Houtem. Want de stad strijdt al jaren met de buren uit Sint-Truiden om de titel van tweede grootste markt. "Die twee markten heb ik in het verleden al eens persoonlijk afgestapt met een meetwiel", zegt Gilbert Declercq, voorzitter van de Tiense Gidsenbond.

SINT-TRUIDEN: 14.684 M2
Borgerhoff SINT-TRUIDEN: 14.684 M2

Markt 'groter geworden'

"Toen won Tienen overtuigd. Eerlijk: ik wist niet eens dat Sint-Lievens-Houtem ook in de running was. Misschien moeten we nu toch eens met een delegatie uit Tienen ter plaatse gaan kijken? Want ik vraag me af of Sint-Lievens-Houtem wel de tweede grootste 'historische' markt heeft, want daar gaat het om. Er kunnen later wijzigingen gebeurd zijn, waardoor een markt of een plein groter geworden is. Ik blijf tijdens mijn gidsbeurten dus vertellen dat Tienen de op een na grootste markt heeft, zo lang het tegendeel niet zwart op wit én objectief bewezen is."


Ook de 'concurrentie' legt zich nog niet zomaar bij de resultaten van de meting neer.

Grootste of mooiste?

"Ook het Heilig-Hartplein en het Abdijplein horen bij de Grote Markt in Sint-Truiden", klinkt het bij de Truiense schepen Vossius. "Maar door een naamswijziging horen die er nu dus plots niet meer bij? Ach, dan is het maar zo. Maar dit is een fictieve discussie, waar ik eerlijk gezegd het belang niet van begrijp. Gaat het om de grootste, of om de mooiste markt van het land? Laat ons dàt eens objectief bekijken. Want dan is Sint-Truiden zeker de mooiste én de meest functionele. Wat je ermee doet is het belangrijkste", klinkt het in Sint-Truiden, waar ze duidelijk niet vies zijn van enig chauvinisme.

Geen ruzie

In Ieper geven ze hun 'verlies' wel sportief toe. "In de lagere school leerden wij in Ieper altijd dat onze markt de tweede grootste is van het land", zegt de Ieperse schepen van Toerisme Jef Verschoore. "Maar of dat ook klopt, dat weet ik niet. Hoe dan ook: wij zijn trots op onze mooie en gezellige Grote Markt. En bovendien: wij zijn de Vredesstad. We zullen hier dan ook geen ruzie over maken met Tienen en Sint-Lievens-Houtem."