"Duidelijk dat modder Luc fataal werd"

51-JARIGE ERVAREN MOTORRIJDER VERONGELUKT DOOR SLIBBERIGE SLIJKSTROOK

Luc Bogaerts.
Vanessa Dekeyzer Luc Bogaerts.
In Binkom (Lubbeek) is zaterdagavond de 51-jarige Luc Bogaerts uit Tienen omgekomen na een motorongeval. De man reed op de Tiensesteenweg en ging wellicht door een groot modderspoor aan het slippen. Hij kwam zwaar ten val. Als blijkt dat hij echt onderuitging door de modder, riskeert de boer die het slijkspoor achterliet vijf jaar cel.

Het Leuvense parket stelde een verkeersdeskundige aan die de precieze omstandigheden nog in kaart moet brengen, maar het ziet er sterk naar uit dat een immense modderstrook er  de oorzaak van is dat de ervaren motorrijder Luc Bogaerts zaterdagavond rond 21.20 uur de controle over het stuur verloor. De Tienenaar kwam op een kaarsrecht stuk van de gewestweg Tienen - Aarschot zwaar ten val, en overleed ter plaatse. De brandweer had de handen vol om de massa modder, zichtbaar afkomstig van een naastgelegen gerooid bietenveld, te verwijderen.

De familie van het slachtoffer blijft vol ongeloof achter. "De manier waarop we Luc moeten opgeven, is bijzonder pijnlijk", zegt broer Dominique. "Want het is heel duidelijk dat de modder op de weg hem de das heeft omgedaan. Luc had ruim twintig jaar motorrijervaring, en de weg die hij zaterdagavond nam, kende hij als zijn broekzak. We zullen dan ook een advocaat onder de arm nemen. Dat brengt Luc natuurlijk niet terug, maar anderzijds kan diegene die het heeft nagelaten om de modder na het werk op te ruimen, niet ongestraft blijven. Als die persoon zijn verantwoordelijkheid had opgenomen, of de brandweer had gebeld om het boeltje op te kuisen, zou Luc vandaag nog leven."

"Luc was altijd een zeer voorzichtig bestuurder die nooit risco's nam", reageert partner Inge De Winter. "Door het egoïsme van die landbouwer zijn zijn kinderen en ik onze liefdevolle papa en partner kwijt, iets waar de man best eens over nadenkt", klinkt het emotioneel.

Luc en zijn motor waren onafscheidelijk. "Hij had zelfs geen wagen. Alle verplaatsingen gebeurden op zijn tweewieler, zo ook zijn dagelijkse verplaatsingen naar het werk", weet zijn broer. "Zaterdag had hij er zijn avondshift op zitten. Rond 21 uur verliet hij de Citrique om naar vriendin Inge in Aarschot te rijden, waar hij zou blijven slapen. Daar is hij helaas nooit aangekomen." Luc laat vier kinderen, drie zonen en een dochter achter.

Ook rijverbod

Als bewezen wordt dat Luc echt onderuitging door de modder,
riskeert de landbouwer die daar verantwoordelijk voor was vijf jaar cel. Het dikke modderspoor, tientallen meters lang en bijna over de volledige breedte van de rijbaan verspreid, was zichtbaar afkomstig van een naastgelegen akker, waar net suikerbieten waren gerooid. "Als er een causaal verband aangetoond wordt, riskeert de vervuiler vijf jaar gevangenis en een even lang rijverbod voor doodslag in het verkeer", weet politierechter Peter D'Hondt. 'Ook op de rijweg geldt: maak steeds proper wat je hebt vuilgemaakt."

De Boerenbond beseft dat deze periode van hard werk voor de landbouwers ook tot  verhoogde verkeersonveiligheid kan leiden. "Dikwijls speelt de werkdruk, want het moet nu allemaal rap-rap gaan.
Maar dat is geen excuus", klinkt het. "Sensibilisering blijft nodig, dat blijkt ook na dit ongeval."

Bogaerts werkte ruim 30 jaar bij de Tiense citroenzuurfabrikant Citrique Belge. Ook daar wordt zeer verslagen gereageerd. Luc was volgens collega's een zachtaardig, rustig en sympathiek man. Vandaag wordt er in het bedrijf een stiltemoment gehouden. Voetbalclub Oorbeek, waar Bogaerts vroeger speelde, was eveneens belangrijk voor hem. Ook daar sloeg het nieuws over zijn dood in als een bom.