"Dolfijntherapie moet veel toegankelijker worden"

Vzw Speransa wil kinderen met beperking niet-alledaagse ervaring geven

Joke Vangoidsenhoven volgde eerder al dolfijnondersteunde therapie.
RV Joke Vangoidsenhoven volgde eerder al dolfijnondersteunde therapie.
Therapie met dolfijnen mogelijk maken voor kinderen met een beperking en hun gezin: in Nederland kan het al, en dankzij de nieuwe vzw Speransa volgt Vlaanderen nu ook. Die vereniging vloeit voort uit vzw Help Joke Stappen, die geld inzamelde om de Tiense Joke dolfijnondersteunde therapie aan te kunnen bieden. 

Joke lijdt aan spastische triplegie, waardoor haar benen en linkerarm niet de nodige mobiliteit hebben. "Haar ervaring met dolfijnondersteunde therapie was super, en daarom wou ik ook andere kinderen met een beperking diezelfde kans bieden", zegt papa Kristof Vangoidsenhoven, voorzitter van vzw Speransa. "Toevallig kwam ik in contact met Laurence, die stage gelopen had bij het CDTC, de organisatie die de therapie aanbiedt op Curaçao. Zij had ook al rondgelopen met het idee om een gelijkaardige vzw op te richten. Nu kunnen we onze krachten bundelen en hopelijk de therapie openstellen voor veel kinderen met een beperking."

Unieke motivatie

"Het is bewezen dat omgaan met dolfijnen vooruitgang stimuleert", zegt Koen Van der Jeugt, mede-oprichter van Speransa. "Een dolfijn kan de aandacht vasthouden, de deelnemers op hun gemak stellen en op unieke manieren motiveren. Na het twee weken durende programma vertonen de deelnemers verbeteringen op motorisch vlak en op vlak van zelfvertrouwen."

Joke genoot zichtbaar van de therapie met de dolfijnen.
RV Joke genoot zichtbaar van de therapie met de dolfijnen.

De therapie wordt aangeboden in het CDTC (Curaçao Dolphin Therapy & Research Center). "Dat is een professioneel centrum met een fantastische begeleiding, zowel op medisch als sociaal-psychologisch vlak", zegt Laurence. "Ze hebben veel ervaring. De dolfijnen worden er ook speciaal opgeleid om om te gaan met mensen met een beperking. Bovendien wordt de therapie aangeboden in het Nederlands, wat een ongelooflijke meerwaarde is voor Vlaamse kinderen. Daarom is het voor ons belangrijk dat deze therapie op Curaçao gevolgd wordt."

"Als vzw zullen we enerzijds zelf acties op poten zetten om fondsen in te zamelen, en anderzijds zullen we ouders en hun netwerk ondersteunen bij het inzamelen van de nodige fondsen", zegt Ruben Misbaer, die zich ook inzet voor de vzw Speransa. "De werking van de vzw is namelijk gestoeld op een grote vorm van solidariteit. We hebben allemaal één doel: het kind bovenaan de wachtlijst zo snel mogelijk therapie laten volgen."

Speransa staat voor ‘hoop’ of ‘verwachting’ in het Papiaments, de taal die gesproken wordt op Curaçao. Kristof, Laurence, Ruben en Koen willen namelijk met Speransa kinderen en jongeren met een beperking en hun familie hoop en kansen op mentale en fysieke vooruitgang geven.
VDT Speransa staat voor ‘hoop’ of ‘verwachting’ in het Papiaments, de taal die gesproken wordt op Curaçao. Kristof, Laurence, Ruben en Koen willen namelijk met Speransa kinderen en jongeren met een beperking en hun familie hoop en kansen op mentale en fysieke vooruitgang geven.

Momenteel zijn er nog plaatsen op de wachtlijst van Speransa. Meer informatie op de website www.speransa.be, of via info@speransa.be. Op vrijdag 23 november vindt er om 19 uur ook een 'kick-off' van de vzw plaats in streekcafé Ter Quabeecke in Boutersem. Iedereen is welkom.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.