Van varkensstal tot hotel voor huisdieren

UITBATERS DE HOEVEPOOT BOUWEN KWEKERIJ OM TOT PENSION

Caroline Van Hulle en Koen Clarysse, samen met zoon Wouter en de 'logés' Boomer en Mayla.
Sam Vanacker Caroline Van Hulle en Koen Clarysse, samen met zoon Wouter en de 'logés' Boomer en Mayla.
Koen Clarysse en Caroline Van Hulle van dierenspeciaalzaak De Hoevepoot in Tielt zijn sinds kort de uitbaters van hun eigen dierenhotel. Daarvoor verbouwden ze hun vroegere varkensstallen. "Als we met een hond wandelen, sturen we vaak een foto naar het baasje om te tonen dat zijn lieveling het goed stelt."

Vandaag is het Werelddierendag, traditioneel een dag waarop dieren net ietsje meer in de watten gelegd worden door hun baasjes. Huisdieren spelen nog meer dan vroeger een centrale rol in het gezinsleven en dat is ook Koen Clarysse (48) en Caroline Van Hulle (47) van De Hoevepoot niet ontgaan. Al twintig jaar runnen Koen en Caroline de dierenwinkel aan de Wakkensesteenweg. Tot de zomer van 2016 combineerden ze dat met een varkenskwekerij met een kleine duizend dieren, maar van de twee enorme stallen die achter hun huis stonden, is nu weinig meer dan de ruwe vorm nog zichtbaar. In de plaats staat een uit de kluiten gewassen dierenpension met 66 plaatsen. Het hotel is een tweetal maanden geleden met stille trom geopend en sindsdien hebben ze al 73 'logés' over de vloer gehad.

Caroline, hier met poes Jules, neemt het kattenverblijf voor haar rekening.
Sam Vanacker Caroline, hier met poes Jules, neemt het kattenverblijf voor haar rekening.

Vertrouwen winnen

Het idee voor het dierenpension is iets dat al langer leefde bij het koppel. "Het is een verlenging van het aanbod van onze dierenwinkel", vertelt Koen. "Bovendien waren we ervan overtuigd dat er vraag naar was. Veel meer dan vroeger zijn huisdieren nu volwaardige gezinsleden geworden. Maar ze kunnen niet altijd mee op reis en familie inschakelen om te 'doggysitten', is soms moeilijk. Toch verdienen die gezinsleden het om goed verzorgd te worden. En bij ons kunnen ze met een gerust hart achtergelaten worden", zegt Koen. "Boomer is nogal een kwispelaar, dus voor de foto poseren wordt moeilijk", lacht Caroline terwijl ze een enthousiaste golden retriever in bedwang probeert te houden.


Zowel Boomer als haar maatje Mayla hebben een verblijf van twee weken achter de kiezen. "Het komt er bij sommige honden de eerste dagen echt op aan hun vertrouwen te winnen, maar daarna is het een plezier. En afhankelijk van de wensen van de klant sturen we regelmatig eens een fotootje door via Messenger of WhatsApp terwijl we samen aan het wandelen zijn", legt Koen uit. "Zo zien de baasjes dat hun dieren het goed stellen terwijl zij op reis zijn."

Was- en trimsalon

Op 1 augustus 2016 zaten er nog 920 varkens op de plaats waar nu de honden en katten logeren. "We hebben keihard gewerkt", gaat Koen verder. "Overal kregen onze plannen onmiddellijk goedkeuring en de verbouwingen zijn snel gegaan. In juli hebben we onze eerste dieren opgevangen en sinds september zijn we officieel open. Er zijn op de benedenverdieping 44 hondenkennels, elk met een eigen binnen- en buitenruimte en een gemeenschappelijke speelweide, terwijl er op de bovenverdieping 22 kattenkennels zijn, compleet met krabpalen, privévensterbankjes en een grote gemeenschappelijke ruimte met tapijten en zetels. Verder hebben we ons eigen was- en trimsalon, elke maand komt er een veearts op controle en regelmatig krijgen we inspectie van de dienst Dierenwelzijn."

Kennismaking

Een verblijf inclusief voeding en verzorging kost 17 euro per dag voor honden, voor katten is dat 9 euro. Voor kleinere gezelschapsdieren zoals konijnen, vissen of vogels wordt 3 euro gerekend. In het hoogseizoen komt er 1 euro bij. Er worden ook kennismakingsdagen georganiseerd voor de dieren. Meer info is terug te vinden op users.skynet.be/fa383517/hoevepoot.