Mivalti traint voor match tegen Club

SPELERS MET BEPERKING STAAN TE TRAPPELEN OM BRUGGELINGEN TE VERSLAAN

De voetbalploeg van Mivalti, met hun begeleiders en Stefaan Van Hulle.
VDI De voetbalploeg van Mivalti, met hun begeleiders en Stefaan Van Hulle.
Zeven bewoners van Mivalti, het begeleidingscentrum voor mensen met een beperking, krijgen in maart de kans om met hun voetbalploeg tegen de G-ploeg van Club Brugge te spelen. Daarvoor trainen ze speciaal buiten. Na de match tegen de G-ploeg krijgen ze de kans om de grote sterren van Club te ontmoeten.

Mivalti biedt al jaren diverse activiteiten voor zijn bewoners aan, maar sinds twee jaar beschikken ze ook over een minivoetbalploeg. Elke maandagnamiddag komen zeven spelers bijeen om in de sporthal een balletje te trappen. Hun sportieve prestaties vallen onder de categorie G-voetbal. Onder die noemer voetballen mensen met een beperking over het hele land tegen elkaar. Tijdens een van de trainingssessies maakte Stefaan Van Hulle van het gelijknamige Tieltse bouwbedrijf kennis met hen. Meteen groeide het idee om ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van zijn bedrijf ook Mivalti in de feestvreugde te laten delen.

Jurgen Desmet en Bart Lisabeth kijken uit naar de match.
VDI Jurgen Desmet en Bart Lisabeth kijken uit naar de match.

In het Breydelstadion

"Wat die jongens hier doen, vind ik fantastisch. Ik heb mijn contacten bij Club Brugge aangewend om begin maart een speciale match te regelen", vertelt hij. "Ik ben al jaren sponsor van Club. De gasten van Mivalti mogen spelen in de schaduw van het stadion waar hun helden voetballen. Ze krijgen nadien de kans om de spelers te ontmoeten. Na afloop mogen ze ook de match Club Brugge-Moeskroen bijwonen. Bij veel van de jongens die bij Mivalti spelen, staan spullen van Club op de kamer, dus ik denk dat we ze hier een groot plezier mee doen."

Extra trainingen

Om zich voor die spannende match voor te bereiden, is de voetbalploeg van Mivalti nu ook begonnen met buitentrainingen. "Voortaan zijn we elke vrijdag op de sportvelden van Tielt te vinden", zegt sportverantwoordelijke Sylvie Degheldere. "We moeten hen namelijk leren omgaan met grotere doelen en we leren hen ook meer over bepaalde passes. Verder verandert er eigenlijk niet zo veel aan hun training. Ze kunnen trouwens minstens evenveel als gewone voetballers. Nu ze weten dat ze tegen Club mogen voetballen, is de motivatie groter dan ooit."


Spelers Bart Lisabeth (38) en Jurgen Desmet (30) zitten respectievelijk al 18 en 5 jaar bij Mivalti en kijken enorm uit naar 1 maart. "We zijn grote fan van Victor Vasquez en nu gaan we hem zelf van dichtbij zien", glundert het duo. "We oefenen extra passes tegen elkaar, al is het wel even wennen met die grotere goals. We willen echt ons best doen. We zijn ook een beetje zenuwachtig, want we willen uiteraard veel scoren. Competitiematchen hebben we nog nooit gespeeld, maar we trainen hard. Tegen de G-ploeg van Club Brugge beginnen is een mooie start", besluiten ze.