Kasteel, kerk en Koers zetten deuren open

Morgen is het Open Monumentendag. Een gemeenschappelijk thema is er dit jaar niet, maar er is wel genoeg moois te ontdekken. Wij selecteren enkele toppers.

In Roeselare kan je zondag voor het eerst een archeologische tentoonstelling over de stad op de zolder van het stadhuis bezoeken. Morgen kan het grote publiek ook het nieuwe Koers-wielermuseum ontdekken.


In Izegem zet kasteel Ter Wallen in de Kortrijksestraat zijn deuren open. Het kasteel is in privéhanden en staat te koop, maar vele Izegemnaars kennen het nog van huwelijksfeesten en recepties. Je kan er zondag eenmalig het domein en het kasteel zelf bezoeken. Ook stadsmuseum Eperon d'Or is open, met onder meer een peperkoekenvloer-workshop en een schoentjesworp.


In Tielt zijn er begeleide bezoeken aan de Onze-Lieve Vrouwkerk in de Vredestraat. De heem- en gidsenkringen tonen je de kerk binnen en buiten.


In Ruiselede kan je de Knokmolen in de Knokstraat bezoeken.


In Moorslede opent volkscafé De Waterdam in de Dadizeelsestraat nog één keer de deuren. Je kan er ook proeven van Tripel 30, een bier dat speciaal voor Open Monumentendag gebrouwen is. Ook café Cany in dezelfde straat is die dag open. In dienstencentrum Patria plant de heemkring een foto-expo met een selectie van cafés in Moorslede en Slypskapelle.


In Lichtervelde zijn er aperitiefconcerten en gegidste wandelingen bij vakantiehoeve Bouckenhove in de Heihoek bij de Huwynsbossen.


Meer informatie via de website van het event, www.openmonumentendag.be. (VDI)