Hacker legt netwerk van zes scholen plat en eist losgeld

AFP
De regionale computer crime unit van de politie is op zoek naar een onbekende die het computernetwerk van de scholengroep KSO Tielt-Ruiselede heeft platgelegd. De hacker brak zondagavond met een professionele aanval binnen in het systeem, blokkeerde flink wat data van de zes aangesloten scholen en eiste losgeld. Daar werd echter niet op ingegaan.

Maandagochtend stelden medewerkers van de scholengroep vast dat de servers van de scholengroep niet bereikbaar waren. Een mail in gebrekkig Engels maakte al snel duidelijk dat het niet zomaar om een computerpanne ging. In de mail werd enkele duizenden euro’s in de vorm van bitcoins (een digitale munt) geëist, in ruil zou de manipulatie ongedaan worden gemaakt. 

De directie van de scholengroep lichtte onmiddellijk de politie in. Na overleg werd besloten niet op de eis tot losgeld in te gaan. Intussen werd, om verdere besmetting te vermijden, het complete netwerk van de scholengroep uitgeschakeld. Daardoor kon er niet meer op de schoolcomputers gewerkt worden en werkten de digitale schoolborden niet meer. Ook op het vlak van administratie waren de gevolgen niet min. 

Uit onderzoek bleek inmiddels dat de hacker via speciale software gegevens versleutelde op het netwerk van de scholengroep. Intussen is een deel van het probleem weer opgelost, gehoopt wordt dat alles begin volgende week weer normaal verloopt.

FILE - In this Feb. 27, 2013, file photo, hands type on a computer keyboard in Los Angeles. News that Facebook founder Mark Zuckerberg's rarely used Twitter, LinkedIn and Pinterest accounts were briefly compromised should serve as a reminder that we’re all susceptible to hacking. (AP Photo/Damian Dovarganes, File)
AP FILE - In this Feb. 27, 2013, file photo, hands type on a computer keyboard in Los Angeles. News that Facebook founder Mark Zuckerberg's rarely used Twitter, LinkedIn and Pinterest accounts were briefly compromised should serve as a reminder that we’re all susceptible to hacking. (AP Photo/Damian Dovarganes, File)4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gert Van Bunderen

  @Jan: Volgens de gegevens uit het artikel heeft dit niets met smartschool te maken maar alles met een mindere beveiliging (en mogelijk te weinig budgetten voor degelijke beveiliging).

 • Jan Van Overveldt

  @Ingrid Feysp, waarschijnlijk is de hacker een jonge student uit de scholengroep...Daar gebruiken ze het "smartschool" programma. Teken dat het programma slecht beveiligd is.

 • Eddy DESMET

  Zo zie je maar hoe makkelijk hackers hun slag kunnen slaan en welke "kaalslag" ze daarmee aanrichten !

 • Ingrid Feys

  Die hacker is een top ICT'er. De overheid zou hem beter een job aanbieden.