1.247 dossiers ingediend voor schade door droogte

Nu de Vlaamse regering de aanhoudende droogte van april tot juni als landbouwramp erkend heeft, hopen de getroffen land- en tuinbouwers alsnog een compensatie te krijgen. Elke gemeente had tot begin september de tijd om alle schadedossiers op te sturen naar het Departement voor Landbouw en Visserij. In onze regio zijn 1.247 dossiers opgemaakt.

Nu er groen licht van de overheid is, willen de getroffen landbouwers een deel van hun oogstverlies recupereren via het Vlaams Landbouwfonds. En dat zijn er in onze regio heel wat: ruim duizend. De meeste aangiftes werden genoteerd in Tielt, waar 151 boeren een dossier indienden. "Dat is goed voor 50 tot 75 procent van diegenen die telen", weet landbouwschepen Veerle Vervaeke.

Tijdrovend werk

Ook in Wingene loopt de eindbalans hoog op. "Finaal hebben 129 land- en tuinbouwbedrijven een schadedossier ingediend voor gemiddeld acht percelen", weet schepen Hedwig Kerckhove. "Het is moeilijk om er een bedrag op te kleven. Het is tijdrovend werk om alle oppervlaktes per teelt op te tellen en dan te verrekenen aan een bepaald schadepercentage."


In Meulebeke en Staden werden telkens 110 dossiers opgemaakt. Daarvan deden in Staden 105 landbouwers een beroep op de gemeentelijke schadecommissie en vijf boeren op een landbouwexpert. In Hooglede zijn er 95 dossiers doorgestuurd. De gemiddelde schade bedroeg 30 tot 45 procent van een perceel. "De schade zal wellicht enkele honderdduizenden euro's bedragen", schat Gabriel Wydooghe van de schadecommissie.

Zowat alle boeren getroffen

Ook Moorslede kreeg het zwaar te verduren. "Er zijn 85 dossiers ingediend, wat betekent dat zowat al onze landbouwers aangifte hebben gedaan en dit jaar dus door die droogte getroffen zijn", aldus schepen Geert Vanthuyne. "We zijn in verhouding dus wellicht een van de zwaarst getroffen gemeentes. Roeselare en Pittem tekenden elk 84 dossiers op. In die laatste gemeente is twee derde van de boeren getroffen. Voor Lichtervelde zijn de meest recente cijfers die uit augustus: 33 dossiers. In Ardooie, Ledegem, Oostrozebeke en Ruiselede zijn er respectievelijk 77, 60, 52 en 50 aangiftes binnengebracht. Ingelmunster, Dentergem en Izegem voltooien het rijtje met 47, 43 en 37 doorgestuurde dossiers. (VDI)