"We willen een eerlijke tweede kans"

OMSTREDEN SLACHTHUIS ZET EEN MAAND DE DEUREN OPEN

De beesten worden nu op correcte wijze geslacht, wat vroeger niet zo was.
Joke Couvreur De beesten worden nu op correcte wijze geslacht, wat vroeger niet zo was.
Het Exportslachthuis zet vanaf maandag een maand de deuren open voor het grote publiek nadat een undercoverreportage in maart wantoestanden met varkens blootlegde. Gaia-boegbeeld Michel Vandenbosch blijft evenwel sceptisch over het charmeoffensief.

"We begrijpen dat er walging is ontstaan, maar vragen een tweede eerlijke kans", aldus CEO Thomas De Roover De Brauwer van de Debra Group.


"We wisten dat we drastisch zouden moeten ingrijpen. De personeelsleden in kwestie zijn ontslagen en er zijn een reeks nieuwe maatregelen doorgevoerd. We konden daarvoor rekenen op de groep Dier & Welzijn van de Thomas More-hogeschool. Zij hielden een externe doorlichting en gaven lessen rond dierenwelzijn aan ruim veertig personeelsleden, van arbeiders tot mensen uit het management."

De varkens worden uit de vrachtwagen geleid en nadien beneveld.
Joke Couvreur De varkens worden uit de vrachtwagen geleid en nadien beneveld.

Extra maatregelen

Het slachthuis maakte eerder al een actieplan bekend dat strenger is dan het convenant rond dierenwelzijn door de Vlaamse overheid is opgelegd.


"Zo weten we nu dat de stand van de oren van een varken aangeeft van waar het denkt dat er gevaar komt. Op die manier kunnen we ons gedrag aanpassen door rustiger te bewegen. De sociale controle is ook toegenomen door de installatie van extra camera's. Er zijn ook spiegels geplaatst omdat varkens groepsdieren zijn en zo geneigd zijn vlugger te volgen. In de hokken hangt ook een extra vernevelingssysteem, varkens beschikken er nu ook over drinkkraantjes en speelkettingen. Het penschiettoestel werd ook vervangen door electronarcose-toestellen. Via een oogreflextest voeren we ook een controle uit op de bedwelming bij 12 procent van de varkens, terwijl dit controleniveau wettelijk vastgelegd is op minimaal één procent." vertelt Animal Welfare Officer Elien Claeys.


Thomas De Roover De Brauwer hoopt met de ingrepen hét modelslachthuis van ons land te worden en wil het grote publiek overtuigen met een opendeurmaand. Op maandag en vrijdag zijn er drie sessies en van dinsdag tot donderdag twee sessies per dag. Inschrijven is aangeraden via www.debra-group.be.

Sceptisch

Gaia-boegbeeld Michel Vandenbosch blijft wel kritisch.

"Een cursus laten volgen is alvast positief, maar ik blijf sceptisch", reageert hij. "Een opendeur is ook maar tijdelijk en ik ben benieuwd naar de lessen op lange termijn. Het lijkt me niet evident in zo'n korte tijd grondige veranderingen door te voeren. Daarnaast hoop ik dat het parket dringend werk maakt van de strafklacht rond de eerdere wantoestanden, want de daders mogen niet ongestraft blijven."