"Vrisa mag geen spookdorp worden"

VLAMINGEN PROBEREN GRIEKS DORPJE TE REDDEN NA AARDBEVING

Het Griekse dorpje Vrisa werd bijna volledig verwoest door de aardbeving.
SVR Het Griekse dorpje Vrisa werd bijna volledig verwoest door de aardbeving.
Philippe De Pratere en Christel Coppens organiseren op 4 november een benefiet in Aarsele voor het Griekse dorpje Vrisa, dat afgelopen zomer zwaar getroffen werd door een aardbeving. De twee hebben er een vakantiehuisje en waren ter plaatse toen Vrisa verwoest werd.

Op 12 juni beefde de aarde in Griekenland. De aardbeving was voelbaar van Athene tot in Istanboel, maar trof vooral het eiland Lesbos, meer bepaald het dorpje Vrisa. "We waren langs de kust aan het wandelen met familie toen de straat plots begon te schudden", getuigt Philippe De Pratere (59). "We konden amper ons evenwicht bewaren en vielen op de grond. Ongelooflijk wat voor kracht we voelden. Gelukkig was het in de late namiddag en waren de meeste mensen net als wij buiten. Anders waren er meer doden of gewonden gevallen."

Philippe en Christel.
SVR Philippe en Christel.

Verwoesting

Toen het koppel terug naar hun huis ging, zagen ze dat hun geliefde dorpje tot puin herleid was. Driekwart van de gebouwen ging tegen de grond, er viel een dode en honderden mensen waren dakloos. "Overal chaos. Mensen liepen verdwaasd rond, terwijl het leger, brandweer en ambulanciers van hot naar her snelden. Ons huis had gelukkig maar lichte schade opgelopen, maar in de andere delen van het dorp was de ravage enorm. De daarop volgende dagen kregen alle huizen een kruis opgeschilderd", gaat De Pratere verder.


"Een groen kruis betekent geen schade, een geel betekent dat het huis moet hersteld worden en een rood kruis betekent totale verwoesting. 240 gebouwen, inclusief de dorpsschool, behoren tot die 'rode' categorie. De eigenaars van de 'gele en rode' huizen weten nog altijd niet wie de kosten voor de heropbouw zal betalen. De mensen met de rode huizen hebben niks meer. Het is wachten op overheidsgeld voor de heropbouw. Als die er ooit komt. Vrisa zal nooit meer hetzelfde zijn."

Benefiet

Philippe en zijn echtgenote Christel (55) kochten tien jaar geleden een vakantiehuis in het dorp. "Vijftien jaar geleden hebben we hier ons hart verloren en sindsdien komen we elke zomer terug."


Philippe en Christel hebben door de jaren heen veel vriendschappen gesloten met de lokale bevolking en allebei spreken ze vloeiend Grieks. Ze wonen in het Oost-Vlaamse Ledeberg, maar Christel is afkomstig van Aarsele en heeft er nog altijd een uitgebreide vriendenkring.


Philippe en Christel hielpen de maanden nadien de weinige overgebleven dorpelingen met puin ruimen en organiseerden met vrienden een eerste hulpactie, waarbij ze een container met hulpgoederen - met vooral winterkledij en dekens - lieten overbrengen. "We moesten iets doen voor ons dorp. Het is onze tweede thuis en wij hebben het nog relatief goed hier. Vandaar het idee voor een Griekse benefietavond. Vrisa mag geen spookdorp worden", besluit Philippe.

Inschrijven

De benefietavond vindt plaats op zaterdag 4 november in de Parochiezaal van Aarsele in de J. Van Ooststraat. Er worden Griekse spijs en drank geserveerd, gevolgd door een optreden. Inschrijven kost 22 euro (12 euro voor kinderen) en kan tot 27 oktober door overschrijving op rekeningnummer BE44 7360 3846 8345 met vermelding van naam en aantal personen. De opbrengst gaat naar de heropbouw van het dorp.