"Ik wilde alleen wens van mijn man respecteren"

Weduwe boos omdat Luk Brutin uitvaart niet mag leiden

Bart D'hondt (44) wilde graag begraven worden in de Sint-Pieterskerk van Tielt, met priester Luk Brutin als voorganger, maar dat werd niet toegestaan.
Hans Verbeke Bart D'hondt (44) wilde graag begraven worden in de Sint-Pieterskerk van Tielt, met priester Luk Brutin als voorganger, maar dat werd niet toegestaan.
Filiep Callens, deken in Tielt, heeft vorige week geweigerd om Luk Brutin te laten voorgaan in een uitvaartplechtigheid in de Sint-Pieterskerk in Tielt. "De familie van de overledene was zeker welkom, maar gezien de commotie in Zwevezele kon ik Luk Brutin de plechtigheid niet laten leiden", aldus Callens. "Ik heb geen boodschap aan die heisa. Ik wilde alleen de wens van mijn overleden man respecteren", zegt de weduwe.

Ruim vijf maanden geleden werd aannemer Bart D'hondt (44) uit Tielt ziek. "Kanker", zegt zijn vrouw Kim De Leener (36). "Ongeneeslijk bovendien. Onze wereld stortte in. We grepen ons vast aan elke strohalm en koesterden tegen beter weten in nog wat hoop."

Het echtpaar met twee kinderen trok naar Zwevezele om te gaan bidden in de kerk van Sint-Aldegondis, patrones in de strijd tegen kanker. "Ik ben zelf geen kerkganger", geeft Kim toe. "Maar we ontmoetten daar Luk Brutin. Hij was een vriendelijk man, bezorgd en begaan met wat ons was overkomen. Hij gaf ons een stukje moed, maar nam tegelijk geen blad voor de mond. We apprecieerden wat hij deed en namen zelfs deel aan een novene, negen dagen aan een stuk. Bart en ik hielden er een goed gevoel aan over. Ik was dan ook niet verrast toen Bart kort voor zijn overlijden op 23 september zijn wens te kennen gaf om te kiezen voor Luk Brutin als voorganger op zijn uitvaart, in de Sint-Pieterskerk van Tielt. Maar toen het zover was, kregen we een koude douche. Tijdens het regelen van de plechtigheid belde de uitvaartondernemer naar deken Filiep Callens, met de vraag of het kon: Luk Brutin die een dienst kwam leiden in 'zijn' kerk. Het antwoord kwam snel en duidelijk: een besliste 'njet', tot twee keer toe. Ik stond als aan de grond genageld. Bart is geboren en gestorven in Tielt, maar mocht er niet begraven worden. Tenminste, niet met Brutin als voorganger."

De familie week dan maar uit naar het Oost-Vlaamse Aalter. Daar vond vorige vrijdag de afscheidsplechtigheid van Bart plaats. "Een moeilijk, maar mooi afscheid was het", zegt Kim. De jonge weduwe is echter boos en ontgoocheld. "We wisten wel van de heisa rond Luk Brutin, maar hadden een dergelijke reactie van de Tieltse deken niet verwacht. Ik kan dit niet aanvaarden. Bart moeten afgeven, is al erg. De beslissing van de deken maakt het echter nog moeilijker. Staat medeleven dan niet boven wat het bisdom beslist over een priester die volgens hen niet netjes in de pas loopt?"

Te veel commotie

Deken Filiep Callens reageert enigszins verbaasd. "Ik leef in de eerste plaats bijzonder mee met wat de familie van Bart overkomt. Zij waren welkom in de Sint-Pieterskerk, ik zou beslist bereid zijn geweest om de dienst te leiden. Maar Luk Brutin toelaten als voorganger, kan voor mij niet. Zwevezele, op een boogscheut van Tielt, behoort tot mijn dekenaat. De pastoor is door de bisschop verwijderd. Dat gebeurde niet zonder reden en er gaat veel commotie mee gepaard. Daarom vind ik het niet opportuun dat hij hier zou komen om een plechtigheid te leiden. Overigens, Luk Brutin is in de zes jaar dat hij in ons dekenaat actief is, nooit in Tielt geweest om voorganger te zijn. Waarom dan nu plots wel? Ik heb het diepste respect voor het leed van de getroffen familie, maar vind het geen goed idee dat dit in de media komt. Het zal opnieuw voor polarisatie zorgen, net de reden waarom Brutin als pastoor werd verwijderd." (VHS, CDR)