Wie met Samen in zee gaat, bestuurt allicht

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN TIELT-WINGE

De huidige meerderheid Open Vld - sp.a vervult de werken die de vorige coalitie had nagelaten, zegt burgemeester Rudi Beeken. Het oppositievuur komt scherp uit drie kanten, al lijken die partijen wat uit elkaar gespeeld. De nieuw samengestelde partij 'Samen' schudt de kaarten door elkaar. Samen bestaat uit leden van meerderheid èn oppositie (sp.a, CD&V en N-VA). Wie met Samen in zee wil, kan allicht besturen. Breken de wegenwerken Beeken zuur op? Een mogelijk scenario is opnieuw een machtswissel, met CD&V dat weer aan de touwtjes trekt.
TIELT-WINGE-burgemeester Rudi Beeken
Bollen TIELT-WINGE-burgemeester Rudi Beeken

De voorbije legislatuur slaagde Beeken erin de broekriem flink aan te halen en toch het grootste deel van de gemeente nieuwe riolen en bestrating te schenken. De Lijn kreeg bovendien een nagelnieuwe stelplaats. De werken waren zowat overal tegelijk bezig, tot ergernis van de hele oppositie. Gert Van Denstorme (CD&V) wreef het stadsbestuur aan dat het bouwprojecten promoot, maar bufferbekkens en een erosieplan heeft nagelaten. Om financieel overeind te blijven voerde het bestuur verschillende retributies en belastingen in. De belasting op het verspreiden van niet-geadresseerd commercieel drukwerk is volgens Luc De Kerf (N-VA) een aanslag op de verenigingen, die het al moeilijk genoeg hebben. De verguisde milieubelasting van 55 euro per gezin, werd na een jaar alweer ingetrokken.

De gemeente hield een uitverkoop van 93 percelen grond. Het gaat om (land)bouwgrond, weilanden en bossen. Ook dit is een manier om de krappe gemeentekas te vullen, zegt de oppositie. Volgens Marleen De Vry (Groen) worden door de verkoop delen waardevol bosgebied versnipperd.

Over het aanslepende kerkenplan leeft Beeken op gespannen voet met het centraal kerkbestuur, dat niet lijkt in te gaan op zijn voorstel. Beeken wil de zes parochies zien fuseren en zo de gemeentelijke toelagen drukken van de bijhorende gebouwen. De kerk van Tielt zou als enige bewaard blijven voor de eredienst.

De volgende bestuursmeerderheid moet ook aan de bak om het Gouden Kruispunt herin te richten, een zware last die de gemeente voor de voeten geworpen kreeg door de provincie.

(VDWT)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.