"Stapten uit N-VA als protest tegen voorakkoord met CD&V"

Onafhankelijk raadslid Paul Willems (62) haalt uit naar zijn ex-partij, drie weken voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik ben samen met zes leden uit de N-VA gestapt. De partij had een voorakkoord met CD&V waar wij niet achterstonden."

Willems werd in juli uit de partij gezet, nadat hij zich op café racistisch en gewelddadig had gedragen. Tenminste, zo luidde de versie van N-VA. "De politie heeft inderdaad een pv tegen mij opgemaakt, maar dat incident ging over een klant die niet had betaald. Er zat geen politiek of racistisch motief achter", aldus Willems. "De N-VA heeft het bericht verdraaid om mij zwart te maken. Ik was namelijk zelf uit de partij gestapt, samen met zes anderen. We zijn vertrokken nadat de partijtop bekend maakte dat ze een voorakkoord had gesloten met CD&V. Lijsttrekker Luc De Kerf zou burgemeester worden, en partijvoorzitter Tom Werner kreeg een post als schepen." Binnen N-VA Tielt-Winge zou het al maanden rommelen. De kopstukken zouden alle macht naar zich toeschuiven, waardoor kandidaten afhaakten.


"Van een voorakkoord is nooit sprake geweest", reageert Werner. "Er zijn geen leden uit onze partij gestapt. Wij hebben Willems en nog twee mensen wel de deur gewezen. Eric Roskin was bezig met een eigen dorpslijst. Toen dat niet lukte, zocht hij aansluiting bij de nieuwe partij Samen. Katrien Ickx had ook de overstap naar die partij gemaakt. Wij vonden dat er voor hen geen plaats meer was binnen de N-VA Tielt-Winge."


Willems, Ickx en Roskin staan nu op verkiesbare plaatsen op de lijst van Samen. "De N-VA heeft maar weinig volk meer over. Haar lijst is grotendeels gebouwd rond vrienden en familie van De Kerf", aldus Willems. Hij sneert naar Werner dat die goede contacten heeft met het extreemrechtse Schild & Vrienden.


"Met Schild & Vrienden heb ik me nooit ingelaten", zegt Werner. "Mensen met racistische motieven wil ik uit onze partij weren. Dit heb ik gedaan met Willems. Wie geweld gebruikt, is bij ons niet welkom. Bij Samen is dit blijkbaar geen probleem."


(VDWT)