Chemisch lek in Tessenderlo is gedicht: "Geen gevaar voor (school)omgeving"

Toon Royackers
Het chemisch lek dat vanochtend ontstond bij PVC-bedrijf Vynova in Tessenderlo is gedicht. Dat meldt het bestuur van de Limburgse gemeente op Facebook. Er is geen gevaar voor de omgeving.

Kort voor zeven uur was op de bedrijfssite in de Heilig Hartlaan een alarm te horen en werd het personeel geëvacueerd. Bij het opstarten van de productie-installatie was een lek ontstaan, waardoor HCL (zoutzuur) en MVC vrijkwamen.

Omdat het risico bestond dat een gaswolk zou afdrijven, verwittigde het bedrijf de hulpdiensten en werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. Bewoners kregen het advies ramen en deuren dicht te houden.

Het lek is inmiddels gedicht, meldt het gemeentebestuur van Tessenderlo op sociale media. Uit metingen blijkt dat er geen gevaar is voor de omgeving. 
Vynova, dat PVC produceert, is gelegen vlak bij de dorpskern in Tessenderlo, waar ook verschillende scholen zijn.

Bewoners werden via BE-Alert op de hoogte gebracht van het incident. Er werden in totaal drie berichten uitgestuurd, maar niet iedereen heeft die ontvangen. Het gemeentebestuur onderzoekt nu hoe dat komt. De gemeente verspreidde ook informatie via haar website en Facebook.

Het is niet de eerste keer dat Vynova ontruimd wordt na een lek. Eerder dit jaar was dit ook al het geval omwille van een chloorlek.

Vynova in Tessenderlo, ten noorden van Diest.
BELGAONTHESPOT Vynova in Tessenderlo, ten noorden van Diest.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Theo VANDERVOORT

  Dat de fabriek na de ramp in 1942 terug in het centrum gebouwd is echt door de bevolking gekozen. Anders had het nu gestaan waar nu dow chemicals geweest

 • Louis Sels

  Ooit zijn in datzelfde dorp meer dan honderd mensen overleden na de ontploffing van een fabriek. Deze politiekers die daar een fabriek toelaten zijn moordenaars

 • Martin Soetaert

  Is er in Belgie al ooit gevaar voor de volksgezondheid geweest ???? Bij ek ongeval of milieuramp : geen problemen voor de bevolking ........ maar de kankers woekeren tem.

 • Ferdinand Engelbeen

  thomas vlietinck, VCM is kankerverwekkend als je vroeger als werknemer elke dag de polymerisatie reactor binnenin moest schoonmaken. Dan kreeg je elke keer tot duizenden ppm binnen. Toen in de jaren '70 werd ontdekt dat VCM kankerverwekkend was werd de hele procedure geautomatiseerd. Sindsdien geen gevolgen meer (was een zeer specifiek type leverkanker). Buiten de bedrijven is er nooit een geval waargenomen.

 • abu hansa

  deze bedrijf is verouderden. HCL word nog verladen met trechter in open luch wat in andere landen verboden werd..Moest controle organen hun werk doen dan zou deze al lang gesloten zijn..