"Mijn geheim? Elke dag een whisky"

ANNA MARIA MERTENS VIERT 105DE VERJAARDAG

Anna Maria geniet van een flinke borrel in het bijzijn van OCMW-voorzitter Joris Billen.
Foto Dalemans Anna Maria geniet van een flinke borrel in het bijzijn van OCMW-voorzitter Joris Billen.
Het geheim voor de eeuwige jeugd komt volgens Anna Maria Mertens uit Tessenderlo uit een fles whisky. Elke dag voor het slapengaan drinkt ze trouw haar single malt en met resultaat: ze vierde de afgelopen dagen haar 105de verjaardag. "Een slimme professor zei me dat ik het best elke dag een flinke borrel kon drinken", zegt Anna.

Groot feest de afgelopen dagen in Woon- en Zorgcentrum 'Heuvelheem' in Tessenderlo waar de oudste bewoonster - Anna Maria Mertens - haar honderdenvijfde verjaardag vierde. Wat haar geheim was om zo oud en vooral zo alert te blijven, wilde OCMW-voorzitter Joris Billen (CD&V) graag weten. Het antwoord van de Looise was poepsimpel: elke dag whisky drinken.

Favoriet merk

"Daar ben ik op mijn vijfenzeventigste mee begonnen", zo vertelt Anna kranig aan wie het horen wil. "Het was trouwens een dokter die het me aanraadde, zelfs een professor geloof ik. Hij zei dat wie zijn gezondheid goed wil houden, het best elke dag een flinke borrel neemt. Whisky is daar erg geschikt voor en hij somde enkele goede merken op. Sindsdien neem ik dagelijks voor het slapengaan een flinke geut Glenfiddich. Dat is het merk dat ik het liefste drink."

Rusthuis

Anna Maria houdt het steevast bij een borrel per dag, maar de verpleegsters mogen haar wel telkens een flinke teug inschenken. Met kleine slokjes en af en toe eens een zuur gezicht als resultaat, blijft het glas niet lang vol. "Tot vorig jaar woonde ze nog bij mij", getuigt dochter Christiane. "Nu woont ze in het rusthuis en daar maakte ik de afspraak dat ik telkens een nieuwe fles voor haar meebreng. Doorgaans komt ze daarmee ongeveer een maand toe, al kan dat soms ook wel eens drie weken zijn. Dat hangt ervan af (lacht)." Net als haar mede-bewoners staat ook de verpleging ervan te kijken wat een taaie tante Anna Maria is. "Met haar hebben we eigenlijk nooit last. Ze lacht heel veel en is ondanks haar leeftijd nog erg fier", klinkt het. "Vroeger maakte ze hoeden en ging ze door het leven als de modiste van Tessenderlo. Ook nu verft ze nog steeds haar wenkbrauwen zelf en gaat ze zonder lippenstift nooit de deur uit."