Project Casalta geeft centrum nieuw elan

SITE MOET BETAALBAAR WONEN IN EIGEN DORP MOGELIJK MAKEN

Een toekomstbeeld van Project Casalta. Middenin staat het historische gebouw Hof van Melijn, dat werd opgenomen in de nieuwbouw.
Foto Marc Baert Een toekomstbeeld van Project Casalta. Middenin staat het historische gebouw Hof van Melijn, dat werd opgenomen in de nieuwbouw.
Het oude dorpscentrum van Tervuren krijgt de volgende jaren een volledige make-over met de bouw van een volledige nieuwe site op de plaats waar ooit het oude gemeentehuis was ondergebracht. "Het project Casalta staat garant voor 57 nieuwe appartementen aangevuld met handelsruimte en parkings", legt burgemeester Jan Spooren uit. "Deze ingreep krijgt de medewerking van de gemeente omdat het past in onze visie om betaalbaar wonen mogelijk te maken in eigen dorp of streek."

Deze nieuwe woningen zijn noodzakelijk voor Spooren om Tervuren klaar te stomen voor de toekomst.


"Ons dorp heeft nood aan een grondige opwaardering van de omgeving. Vergeet niet dat we hier praten over onze belangrijkste handelsstraat, maar de buurt beantwoordt niet meer aan de moderne eisen. Vooral de omgeving waar er zal worden gebouwd, ligt er verwaarloosd en niet netjes bij. Het nieuwe ontwerp moet daarom het originele patroon zoveel mogelijk benaderen om de sfeer van die befaamde straat opnieuw te herstellen. Dat werd trouwens afgesproken met de bouwpromotor en daar werd zeer positief op gereageerd."

Verbonden met centrum

De nieuwe handelsruimte die ongeveer duizend vierkante meter inneemt krijgt er naast de woningen ook nog eens 124 parkingplaatsen bij. Daarmee wil Tervuren de koper definitief aan zich binden. "De belangrijkste handelspanden die verderop in de straat gevestigd zijn, zullen met de komst van nieuwe winkels meer dan ooit verbonden zijn met het dorpscentrum. Als we geen nieuwe commerciële ruimte zouden aanbieden, knippen we meteen het lint door met de bestaande economie terwijl wij net het tegenovergestelde willen bereiken", gaat Spooren verder.

Officiële voorstelling

Dit weekend wordt de residentie Casalta officieel aan het grote publiek voorgesteld. De belangstelling is echter enorm groot, want ruim de helft van de appartementen kennen reeds hun nieuwe eigenaar. "Die cijfers zijn hoopvol, want het merendeel van deze nieuwe mensen zijn Tervurenaren zelf die er voor kiezen om in het centrum te komen wonen. Ik verneem ook dat de andere groep vooral mensen uit de buurtgemeenten uitmaakt. Ik hoop dan ook dat die trend zich zal verder zal ontwikkelen bij de verkoop van de overige appartementen."

Ontmoetingspunten

De nieuwe site wordt ook de nieuwe thuis van het monument 'Hof van Melijn'. Het historische gebouw wordt opgenomen in het geheel. Het moet uiteindelijk één van de ontmoetingspunten worden voor de bezoekers en bewoners van het complex. De burgemeester benadrukte nogmaals dat de gemeente de afgesproken periode van uitvoering correct zal doen naleven.


De overlast voor de buurtbewoners en de handelaars moet tot een strikt minimum herleid worden.