Ongevaarlijke algen palmen Vossemvijver in

De algen zijn ongevaarlijk, maar leveren wel een merkwaardig zicht op: bijna de hele Vossemvijver is bedekt met een bruingroene smurrie.
Marc Baert De algen zijn ongevaarlijk, maar leveren wel een merkwaardig zicht op: bijna de hele Vossemvijver is bedekt met een bruingroene smurrie.
De Vossemvijver in het Park van Tervuren kleurt dezer dagen bruingroen. Door het mooie weer hebben de algen hun weg naar de vijver gevonden. Niet gevaarlijk, zeggen de gemeente en het Agentschap Natuur en Bos. "Het is gewoon opletten dat er geen blauwalgen opduiken", klinkt het.

Wie voorbij de Vossemvijver in het Park van Tervuren wandelt, zal het ongetwijfeld al opgemerkt hebben: het water zit er vol met algen. "Voorlopig is er echter geen gevaar voor mens en dier", zegt milieuschepen Mark Van Roy (Groen). "Het gaat namelijk om gele en groene algen, die ongevaarlijk zijn. Alleen blauwalgen zijn giftig, maar we hebben tot nog toe geen dode vissen of andere waterdieren aangetroffen. Voorlopig kan er ook nog gewoon gevist worden op de Vossemvijver." Het Agentschap Natuur en Bos (ANB), beheerder van de Vossemvijver, houdt de situatie wel nauwgezet in de gaten. "We moeten vooral opletten dat er geen blauwalgen opduiken", zegt Filip Hubin. "Zolang dat niet het geval is, is er geen gevaar. De algen zijn zo talrijk aanwezig door het mooie weer van de voorbije weken. We verwachten dat de gele en groene algen bij regenweer vrij snel zullen verdwijnen. Maar voorlopig moeten we dus geen maatregelen nemen."