"Minder volk, minder enthousiasme"

EERSTE 'HEE TERVUREN! REUZEGEZELLIG' KAN NIET BEKOREN

Het was gezellig druk op de avondmarkt zaterdag, maar toch is niet iedereen blij.
Foto Dierickx Het was gezellig druk op de avondmarkt zaterdag, maar toch is niet iedereen blij.
Het vernieuwde concept Hee Tervuren! Reuzegezellig - de versmelting van de evenementen Hee Tervuren en de Reuzefeesten - kon dit weekend niet meteen bekoren. "Minder volk, minder enthousiasme en minder geld", klonk het.

Met een grote rommelmarkt, avondlijke optredens, de Tourist Run en het scoutsdorp heeft Hee Tervuren! Reuzegezellig het beste van beide evenementen gebundeld. Toch ontbrak volgens de meeste bezoekers toch de sfeer van de voorbije jaren. Vele Tervurenaars vonden het jammer dat het traditionele Hee Tervuren opgeslokt werd door het nieuwe evenement. "Met Hee Tervuren vierde je het begin van de zomer, terwijl de Reuzefeesten de ideale afsluiter waren van de vakantie."


Het nieuwe evenement kende ook een woelige start, want nog voor het evenement plaatsvond, botste de organisatie al op kritiek. "Hee Tervuren is een cultuurfeest, terwijl de Reuzefeesten een folkloristisch feest is", reageert Thomas Geyns ontevreden. Samen met een heleboel Tervurenaars richtte hij een actiecomité tegen het verlies van Hee Tervuren op. "Wij hebben weken actie gevoerd, maar dat mocht niet baten. Voor handelaars is dit een groot inkomstenverlies."

Inkomstenverlies

En dat merkten de marktkramers en horecazaken zelf ook. " Vrijdag was er een pak minder volk. Om 20 uur was het normaal zo goed gevulde plein maar voor de helft bezet", zucht Laetitia Boelens. "Het enthousiasme van anders was dit jaar ver te zoeken. Beide feesten trokken veel volk. Zo had je drieduizend bezoekers op het feest aan het begin van de zomer en nog eens drieduizend bezoekers op het einde. Nu komen diezelfde mensen maar één keer. Dat betekent een heleboel inkomstenverlies."


Volgens de organisatie was het financieel onhaalbaar om beide feesten apart te organiseren, maar volgens Geyns heeft de organisatie niet tijdig naar sponsors gezocht. "Normaal start die zoektocht al in september, nu is de gemeente pas in april beginnen rondvragen. Daarom hebben heel wat geldschieters afgezegd."

Voorstanders

Maar niet iedereen is ontevreden over het nieuwe event. "Ik vind het concept veel beter", reageert Mike Vrancken. "Nu is er het hele weekend door voor elk wat wils. Overdag kun je met de kinderen naar de rommelmarkt en de springkastelen, terwijl er 's avonds optredens zijn."


Ook schepen voor Cultuur en Evenementen Jan Trappeniers (CD&V) blikt tevreden terug op het weekend. "Vrijdag was er inderdaad wat minder volk dan verwacht, maar daar zat het slechte weer ook voor iets tussen. De rommelmarkt op zaterdag, gepaard met de opening van de nieuwe moestuin was een groot succes."


Toch zal de actiegroep van Geyns ook volgend jaar opnieuw ijveren voor een apart Hee Tervuren. "Als de organisatie tijdig met de zoektocht naar sponsors begint, zie ik niet in waarom beide evenementen niet gewoon kunnen plaatsvinden, zoals anders."