Oud-gemeentehuis wordt restaurant

PROJECT '1719' OMVAT ONDER MEER OOK ONTMOETINGSRUIMTE

Sven Van Loon en Jo Van der Elst aan het oud-gemeentehuis, dat omgedoopt wordt tot '1719'.
Foto Mozkito Sven Van Loon en Jo Van der Elst aan het oud-gemeentehuis, dat omgedoopt wordt tot '1719'.
Er is een nieuwe invulling voor het oud-gemeentehuis in Ternat: het zal omgebouwd worden tot - onder meer - een gezond restaurant en een ruimte voor startende ondernemers. De gemeenteraad zette het licht op groen voor het project '1719' van Jo Van der Elst en Sven Van Loon. De naam verwijst naar het bouwjaar van het kasteeltje.

Het gemeentebestuur lanceerde vorig jaar, na de opening van het nieuwe administratief centrum, een oproep om een nieuwe bestemming te zoeken voor het leegstaande gemeentehuis. En het concept '1719' heeft het uiteindelijk gehaald. Jo Van der Elst, mobiliteitsambtenaar bij de gemeente, en zijn jeugdvriend Sven Van Loon, een zelfstandig architect, stelden een dossier op waarbij ze drie verdiepingen van het gebouw een eigen invulling willen geven. "Op het gelijkvloers komt een wijn- en cocktailbar met gezond restaurant, waar we vooral lokale producten willen promoten", vertellen ze. "We gaan voor artisanaal gemaakte producten, die we ook te koop zullen aanbieden. Het meubilair en de aankleding houden we vintage."


Op de eerste verdieping komt een ruimte voor co-working en startende ondernemers. "Wie een nieuwe zaak wil opstarten of eigen creaties wil tentoonstellen, kan hier terecht", klinkt het. "Ook verenigingen die een zaaltje willen huren, zijn welkom. Op vraag van de gemeente wordt er ook een ruimte vrijgemaakt waar erfgoed tentoongesteld kan worden."

Herberg met logies

De dakverdieping tenslotte, moet op langere termijn opengesteld worden voor logies. "Ternat is een mooi dorp, aan de rand van het Pajottenland en op een boogscheut van Aalst en Brussel", legt Sven uit. "En we liggen ook op een druk fietsknooppunt. Met die logeermogelijkheden kunnen we van het oude gemeentehuis opnieuw een echte herberg maken. Eentje waar iedereen welkom is."


De tuin achter het kasteeltje zal omgevormd worden tot ontmoetingsplek. "We hebben ook een akkoord met basisschool Horizon, om na de lesuren hun parking te gebruiken. Via de tuin kunnen bezoekers dan gemakkelijk naar hier komen. Toch willen we iedereen vragen om zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiets. Een gezonde levensstijl maakt deel uit van ons concept."


Het gemeentebestuur sluit een erfpachtovereenkomst af voor vijftig jaar. Jo en Sven moeten instaan voor de verbouwingskosten in het oud-gemeentehuis. Ze maken daar een budget van 300.000 euro voor vrij. "De kosten aan de buitenzijde worden normaal voor tachtig procent via subsidies terugbetaald", weet Jo. "De overige twintig procent is ook voor onze rekening. Omdat het om een geklasseerd gebouw gaat, moet de buitenzijde ongeschonden blijven en mag er ook niets fundamenteels gewijzigd worden."


Een eerste kennismaking met het project vindt al plaats op zaterdag 23 en zondag 24 september. Dan organiseert '1719' een pop-upevent met foodtrucks. De eigenlijke opening is voor het voorjaar van 2018.