Onthaalvader mishandelde baby, maar moeder kreeg de schuld

Een 40-jarige onthaalvader uit Ternat riskeert veertig maanden cel, deels met uitstel, voor slagen en verwondingen. Slachtoffer is een baby van vijf maanden, die een maand in het ziekenhuis lag. Schrijnend genoeg werd de moeder van het kind lange tijd verdacht.

Toen de moeder van de vijf maanden oude E. haar zoontje opgehaald had bij onthaalvader G.V.L. stelde ze een rode plek op zijn wang vast, en een lichte zwelling op zijn hoofdje. "Geen idee waar dat vandaan komt", reageerde de veertiger meteen. Maar de moeder, zelf een verpleegkundige, wist dat er iets niet klopte en ging met haar baby naar het ziekenhuis. Daar bleek dat E. alle symptomen vertoonde van het 'shaken baby'-syndroom. De verwondingen waren dus het gevolg van hard schudden met het kindje, of van het botsen met zijn hoofdje tegen een voorwerp. Tot op de dag van vandaag is het niet duidelijk welke gevolgen het jongetje op langere termijn zal ondervinden.


Er werd een onderzoek geopend, maar niet met de onthaalvader als verdachte. "Mijn cliënte werd zelf vanaf dag één gezien als de dader, zowel door politie als de buitenwereld", aldus de advocate van de moeder.

Constant in het oog gehouden

Ook het Openbaar Ministerie leefde met de moeder mee. "Ik had nooit in uw plaats willen zijn", klonk het. "Zelfs in die maand dat uw kind in het ziekenhuis lag, werd u constant in het oog gehouden door het verplegend personeel omdat men dacht dat u de dader was. Gelukkig bent u meteen in actie geschoten toen u de verwondingen vaststelde."


G.V.L. stuurde zelf zijn kat naar de rechtbank, en liet zich ook niet vertegenwoordigen door een advocaat. Hij bekende de feiten pas na vier maanden, en onder druk van een mogelijke test met de leugendetector. "Dat hij hier vandaag niet is, toont aan dat hij de ernst van de feiten niet doorheeft", aldus de advocate van de moeder.


G.V.L. zou naar verluidt niet langer werkzaam zijn als onthaalvader. Uitspraak op 25 oktober. (WHW)