Nieuw: Belgische gamba's uit Ternat

BIO-INGENIEUR ZORGT VOOR PRIMEUR MET UNIEK KWEEKSYSTEEM

Eric De Muylder toont een van zijn allereerste Belgische gamba's.
Mozkito Eric De Muylder toont een van zijn allereerste Belgische gamba's.
Binnenkort te koop: de allereerste 'gamba de Bélgica'. Een heerlijke lekkernij gekweekt in Ternat door een bio-ingenieur, die tot de wereldtop van de garnaalspecialisten behoort. Kersverse 'gambaboer' Eric De Muylder zorgt met zijn uniek kweeksysteem voor een Belgische primeur en een unieke smaak. "Onevenaarbaar", vindt hij. "Wie van mijn gamba geproefd heeft, wil er geen andere meer."

2006: Eric De Muylder, afkomstig uit Dilbeek, maakt van zijn passie een beroep. De man begint zijn eigen bedrijf in een wel heel bijzondere niche: garnalenvoeding. "Ik ben sinds mijn studententijd gefascineerd door het kweken van vissen en garnalen", vertelt hij. "In '87 schreef ik er zelfs mijn thesis over. Garnalen zijn zeer bijzondere dieren. Ze leven totaal anders dan normale vissen, groeien spectaculair en... zijn lekker natuurlijk. (lacht)" De Muylder verovert met zijn bedrijf CreveTec in geen tijd de Europese markt van garnalenvoeders en ontwerpt tussendoor ook nog wat kwekerijen. "Als consultant ben ik al heel m'n leven lang op zoek naar het ultieme kweekproces. De beste en snelste manier om een lekkere gamba te creëren."


Twee jaar geleden besluit Eric om zijn droom eindelijk waar te maken. "Ik ging specifiek op zoek naar een nieuw huis, met veel open ruimte", legt hij uit. "Zo kwam ik terecht in Ternat. Ik kocht een kleine boerderij met een grote wei achteraan, waarop ik een serre liet zetten: het begin van mijn levenswerk." En dat mag je vrij letterlijk nemen. De bio-ingenieur ontwierp en bouwde alles - tot het kleinste detail - zelf met eigen mensen. De waterkuipen, de afvoer, het opvangbekken, het automatisch voedersysteem tot de elektrische bedrading. "Ik wou zo veel mogelijk zelf doen", zegt de man. "Op mijn manier en volgens mijn denkwijze. Het concept zat al jaren in mijn hoofd. Eigenlijk, is het mijn levenswerk: de 'ideale kwekerij'. Het resultaat van mijn jarenlange ervaring en kennis."

De immense kwekerij van De Muylder.
Mozkito De immense kwekerij van De Muylder.

"Enig in Europa"

Eric bouwde op één jaar tijd een volledige kwekerij en labo. "Ik gebruik dit project niet alleen om garnalen te verkopen", zegt hij. "Het is ook een opleidingscentrum om demonstraties te geven en technieken aan te leren." De man houdt er een uniek systeem aan over. "Enig in Europa", weet hij. "Ik houd de details van mijn proces liever geheim. (lacht) Maar ik werk met speciale watertanks. De waterwaarden worden constant met een modern computersysteem gemonitord, dag en nacht, zodat we onmiddellijk kunnen ingrijpen als het moet. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat het zuurstofgehalte iets te laag is, en dan moeten we extra lucht bijpompen. Ook het voedersysteem is hoogtechnologisch. Het kweekproces is vrij eenvoudig. De larven (piepkleine garnaaltjes, red) laat ik overvliegen van Florida. Daarna verblijven ze met 50.000 beestjes in een kleine bassin. Na vier weken, als ze ongeveer 1 gram zijn, mogen ze naar een grotere verblijfplaats waar ze tot 7 gram groeien. De laatste 12 tot 16 maanden groeien ze tot 30 gram." Maar daar houdt het niet op. "De gamba's zijn op dat moment nog niet 'leeg'. Daarmee bedoel ik dat vervelend darmkanaaltje. In de laatste dagen worden ze gezuiverd in helder zeewater van 25 graden. Op het allerlaatste moment laat ik ze 'slapen' bij 20 graden. De diertjes bewegen dan niet meer. Ik noem dat mijn 'levende stock'. (lacht)."

Vanaf september

De eerste lading gamba's wordt in september verkocht. "Gewoon hier, op de boerderij", glimlacht Eric. "Eric's gamba's worden verkocht aan 40 euro per kilo. Op korte termijn hoop ik ook de betere restaurants aan te trekken." Aan de kwaliteit van zijn producten twijfelt hij geen seconde. "Mijn garnalen zijn onevenaarbaar van smaak. De kwaliteit is heel uniek. Niet te vinden op de Europese markt."