'E40-moordenaar' houdt onschuld vol

OOK IN BEROEP 20 JAAR CEL VOOR HAMID EN-NIYA

Fatiha Zirari werd dood teruggevonden in de berm langs de E40.
Mozkito Fatiha Zirari werd dood teruggevonden in de berm langs de E40.
Hamid En-Niya (40) is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar voor het doden van Farihi Zirari (43) in 2010 en het verkrachten van een vrouw uit Schaarbeek in 2009. "Om zijn eigen driften te bevredigen ontmenselijkte hij zijn slachtoffers", klonk het. Zelf kon de man zijn veroordeling niet geloven.

Het doek is gevallen over de eerste Nederlandstalige moordzaak die voor de correctionele rechtbank verscheen. Hamid En-Niya (40) is nu ook door het hof van beroep veroordeeld tot 20 jaar cel.


Een bevestiging van de straf in eerste aanleg dus. Dit tot grote ontzetting van de beklaagde. "Ik ben geen moordenaar. Ik heb niemand gedood. Er is geen enkel bewijs tegen mij en dan dit. Dit is geen gerechtigheid", klonk het de wanhoop nabij. Het hof achtte zowel de doodslag op prostituee Fatiha Zirari (43) als de verkrachting van een vrouw uit Schaarbeek bewezen over de hele lijn.


Op 20 mei 2010 vond een Britse toerist die met autopech kampte het levenloze lichaam van Fatiha Zirari (43) langs de E40 in Ternat. De vrouw, die werkzaam was als prostituee in Brussel, was met 22 messteken om het leven gebracht. Op haar broek bleken spermasporen te zitten van een onbekende. Het enige aanknopingspunt dat de speurders hadden, was een verkrachting die enkele maanden eerder gebeurde. Een vrouw uit Schaarbeek werd toen onder bedreiging van een mes meegenomen in een donkerkleurige Audi en in de buurt van Leuven verkracht op de pechstrook langs de E40. Ook bij deze zaken werden spermasporen aangetroffen. Pas na enkele jaren - en een DNA-afname bij een honderdtal Audi-eigenaars - bleek dat het DNA bij beide feiten aan dezelfde man kon toegeschreven worden: Hamid En-Niya uit Schaarbeek.

Fatiha Zirari.
KOS Fatiha Zirari.

Geen bewijzen

Het grote probleem in beide zaken was dat er behalve het DNA niets anders voorhanden was. Geen getuigen, geen camerabeelden, geen motief en geen moordwapen (bij de zaak-Zirari red.). Bovendien ontkende de beklaagde vanaf dag één zijn betrokkenheid bij beide zaken. In de verkrachtingszaak had hij wel seks gehad maar met toestemming van het slachtoffer. In het dossier-Zirari gaf hij toe betaalde seks te hebben gehad maar ontkende haar gedood te hebben. "Iemand anders heeft de tijd gehad om haar te doden", pleitte zijn advocaat Dimitri de Béco nog anderhalve maand geleden. Het hof schoot dit echter af. "Het slachtoffer is vermoord tussen 3u45 en 6 uur. Bovendien hadden andere verdachten een waterdicht alibi, in tegenstelling tot de beklaagde. "Het is ondenkbaar dat iemand anders dit heeft gedaan", aldus het hof.


"Ook in de verkrachtingszaak is het duidelijk dat hij zich vergrepen heeft. De beklaagde heeft deze feiten gepleegd om zijn eigen driften te bevredigen. Het gaat om zeer ernstige feiten die getuigen van een gebrek aan medemenselijkheid en van een antisociale persoonlijkheid." En-Niya kan nog cassatieberoep aantekenen, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk geen zoden aan de dijk brengen.