Twee pyromanen gevat na zeven brandstichtingen

Duo (18 en 20 jaar) gisteren voorgeleid voor onderzoeksrechter • 18-jarige aangehouden, 20-jarige vrij onder strenge voorwaarden

Bijna alle branden situeerden zich in de omgeving van de Kapelstraat.
Kristof Pieters Bijna alle branden situeerden zich in de omgeving van de Kapelstraat.
Dankzij doorgedreven speurwerk van de lokale politie zijn twee verdachten opgepakt voor de reeks brandstichtingen de voorbije weken in Steendorp. Het gaat om een 18-jarige jongeman uit de buurt en een 20-jarige vriend uit Kampenhout. Ze werden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Die besliste om de 18-jarige aan te houden. Zijn 20-jarige vriend werd vrijgelaten onder strenge voorwaarden.

Het was de laatste brandstichting die het duo de das omdeed. In de nacht van dinsdag op woensdag ging het houten tuinhok van Jasper Reunes en Tess Cremers in vlammen op. De nacht daarvoor werd ook al brand gesticht in een aanpalend en leegstaand atelier in de Kapelstraat in Steendorp. Daar werd een zetel in brand gestoken en werden een aantal meubelstukken vernield. Het was toen al duidelijk dat de daders uit de buurt moesten zijn. Temeer omdat de vorige brandstichtingen zich situeerden in het natuurdomein Roomkouter, ook al in de Kapelstraat. Daar werd een speeltuig en een groot houten speelfort door brand verwoest. Behalve de brand van een woonboot op de scheepswerf van Rupelmonde situeerden alle brandhaarden zich in de omgeving van de Kapelstraat in Steendorp.

Omdat pyromanen vaak terugkeren naar de plaats van delict, controleerde de politie nauwgezet identiteiten van diegene die stonden te kijken, maar dat leverde aanvankelijk niks op. Het duo keek immers vanop afstand toe. Ze konden nauwelijks alles volgen vanachter het raam van de woning van één van hen. Het gaat om een 18-jarige jongeman die in de Kapelstraat woont. Hij werd na doorgedreven speurwerk van de lokale politie Kruibeke-Temse geïdentificeerd. De mededader is een vriend, een 20-jarige man uit Kampenhout.

Enkel voor de kick

“Ze worden verdacht van vijf feiten van opzettelijke brandstichting in Temse”, zegt parketwoordvoerster Annelies Verstraete. “De feiten vonden plaats in de periode van augustus tot nu. Het gaat om houten speeltuigen, een chalet, een tuinhuis, maar ook de brandstichting van een woonboot op de scheepswerf in Rupelmonde. Ook worden ze verdacht van twee feiten in Kampenhout, een brandstichting en een poging brandstichting van een houten speeltuig.”

Het is nog niet duidelijk of ze altijd in duo toesloegen of sommige feiten ook alleen pleegden. “Ook het motief maakt nog deel uit van het onderzoek”, zegt Verstraete.

Het duo zou al gedeeltelijke bekentenissen hebben afgelegd. Voorlopig wijst alles er op dat de twee enkel voor de kick handelden. De twee verdachten werden vandaag door het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde op verdenking van opzettelijke brandstichting. Die besliste om de 18-jarige man uit Temse aan te houden en de 20-jarige man uit Kampenhout vrij te laten onder strenge voorwaarden. De kwalificatie had nog zwaarder kunnen zijn, want het leegstaand atelier waar brand werd gesticht paalde aan de woning van een jong gezin. Voor brandstichting bij nacht in een bewoond pand, zijn de straffen nog een pak zwaarder.

Steendorp kan in ieder geval opnieuw zonder angst slapen. De politie is ook tevreden met het geleverde werk van het rechercheteam. “We hadden de twee al in het vizier, maar het is enkel dankzij het doorgedreven speurwerk dat ze nu opgepakt konden worden”, zegt commissaris Katty De Bruyn. 

De laatste brand was dat van een houten tuinhuis.
Kristof Pieters De laatste brand was dat van een houten tuinhuis.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.